Monday, 20 October 2014

Kuah Yong Tau Foo

inilah hasilnya : kuah atau sos Yong Tau Foo
salam.

Kami cuba resepi Kuah atau Sos Yong Tau Foo dari Blog AEMY01,  Terima kasih AEMY kongsikan resepi yang sedap.

Maaflah kami ubah suai resepi ikut sukatan sendiri dan guna bahan-bahan yang ada kat dapur.


SOS HITAM

BAHAN A
3 biji cili kering (ditumbuk/blend)
3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh belacan (akak tak masukkan sebab alergik)
3 sudu besar sos tiram (Maggi)
3 sudu besar kicap pekat manis
2 kerek nise hok kecik (keping gula melaka)
3 sudu besar tepung jagung (boleh tambah jika kurang pekat) - campur dan kacau dengan air sejuk.
1 mug (1 1/2 cawan) air
maaflah ya gambar tak cantik !!
garam secukup rasa.

BAHAN B
1 sudu makan bijan - goreng tanpa minyak (akak tak letak sebab takde dalam stok...may be next time)

Cara-cara :
1. Panaskan periuk. Masukkan 3 sudu minyak masak ke dalam periuk yang telah dipanaskan.
2. Masukkan cili. Kacau sehingga agak garing.
3. Masukkan gula melaka. Biarkan ia cair.
4. Masukkan sos tiram dan kicap. Kacau sehingga semua sebati.
5. Masukkan air masak dengan tepung jagung. Kacau semuanya sehingga mendidih dan sebati.
6. Tuang dalam bekas, taburkan bijan dan hidangkan bersama bahan-bahan Yong Tau Foo.



No comments:

Post a Comment