Thursday, 2 November 2017

Vietnam Spring Roll

as-salam.

simpan untuk rujukan di kemudian hari.
==========================================================




Jom share resepi ni dekat wall anda . Pada masa yg sama anda membantu orang yang memerlukan resepi ini ..
Admin share resepi vietnam spring roll dan resepi sos popia vietnam style saya. InsyaAllah semua custemor suka dan cakap sedap. Kena dgn selera. 😍👍🏻👍🏻👍🏻
Sape nak buat jualan or makan boleh la amik. Saya halalkan dunia dan akhirat. 👌🏻
Mohon doakan biz saya dan suami smga dimurahkan rezeki kerana inilah mata pencarian kami...dan spnjg mgandung ni diberi kesihatan yg baik utk terus mencari rezeki. 👌🏻👇🏼

Bahan2

Kulit vietnam spring rolls secukupnya
Salad
Timun batang jepun(hiris panjang)
Carrot (hiris panjang)
Daun pudina
Daun ketumbar
Bihun @ suhun (celur)
Udang (celur)
Crab stick (celur)
Bahan sos
Separuh ketul nisan@gula melaka
5 cawan air
3-4 sudu besar penuh tepung jagung (kacau dgn sedikit air)
3-4 biji cili api merah yg pedas byk biji tu cincang halus
3 senduk kecik sos plum
3 senduk kecik sos cili thai
2 senduk kecik jus limau siam dlm botol
7-9 sudu besar penuh gula( boleh rasa sndiri nanti)
2-3 sudu kecik garam(boleh rasa sendiri)
3 ulas bwg putih cincang halus
Cara2
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali tepg jagung.
2. Dah mendidih masukkan tepg jagung. Kacau sehingga pekat.
3. Rasa masam, masin, manis, pedas. Biar secukup rasa.
Cara gulung
1. Celup kulit popia ke dalam air suam sekejap terus angkat.
2. Letakkan salad dahulu sbg alas, kemudian baru bahan2 lain.
3. Last skali ltk crab stick dan udang.
4. Gulung seperti gulung popia biasa.
Maaf cara gulung secara gambar or video saya x sediakan. Boleh tengok you tube jika tak pandai. Cara gulung macam gulung popia saja.
Rujuk pic untuk tgk gmbr sudu dan senduk yg saya gunakan.
Selamat mencuba👌🏻😍
Kredit to Tuan Adriana Alissya
Sumber gambar : suehomemade

No comments:

Post a Comment