Penkek ke Lempeng, tak kisah la janji sedap, tekstur lembut tergedik-gedik. Adunannya simple je, 1 pack kecil susu segar dicampurkan dengan 1 sudu kecil cuka makan. Biarkan dalam 10 minit. Tambahkan 1 susu gula, kemudian tambah 1/2 sudu soda bikarbonat. Jangan lupa letak 1 sudu kecil garam dan 1 susu besar minyak masak. Kacau biar semua campuran larut dan biarkan sekejab. Tambahkan 1/2 cawan air. Masukkan gandum sedikit-sedikit sambil gaul perlahan-lahan hingga habis. Biasa kami gaul guna pemukul telur. Biarkan sekejab. Lepas tu panaskan kuali atau ceper. Letak 1/2 sudu kecil majerin, biarkan cair dan rata-ratakan di kuali. Masukkan 1 senduk adunan ke dalam kuali. Biarkan hingga adunan keluar bintik-bintik buih kecil dan masak sepenuhnya. Lepas tu bolehlah terbalikkan dan biarkan sekejab sahaja dan angkat. Bakar satu persatu hingga habis adunan. Hidangkan dengan jem atau apa-apa perisa. Anak-anak kami suka makan dengan susu pekat manis.
No comments:
Post a Comment