Thursday, 28 November 2013

Cottage Pie

salam.

Cottage Pie dari cannedfood.

Perbezaan antara Cottage Pie dan Shepherd Pie ialah

Shepherds (SHEEP) Pie secara teknikalnya dibuat hanya dari Daging Biri-biri atau kambing. Cottage Pie - Apa-apa daging lain, atau hanya sayur-sayuran.

Pelbagai resepi menarik boleh rujuk kat yesyoucancan.

bahan-bahan :

400g tin sayuran
300g tin lobak merah, toskan
250g daging kisar
1 kentang, dikupas dan dipotong kasar
2 keledek, dikupas dan dipotong kasar
2 sudu teh mustard gandum
1 sudu besar susu
mentega
50g Keju  cheddar, parut
1 sudu besar minyak
perasa (Seasoning)

Cara-cara :

1. Panaskan minyak dalam kuali yang besar. Masukkan daging cincang dan masak sehingga perang. Tambah sayur-sayuran dan lobak merah. Reneh selama 20 minit.
2. Sementara itu masukkan air dalam periuk dan didihkan, masukkan kentang dan keledek. Reneh selama 15 minit atau sehingga lembut. Buangkan air, lenyekkan dengan mustard, susu dan mentega.
3. Apabila daging cincang masak, masukkan perasa dan masukkan ke dalam acuan hidangan yang tahan ketuhar. Ratakan kentang lenyek atas daging dan taburkan dengan keju. Bakar selama 5-10 minit atau sehingga bahagian atas bertukar warna coklat.

No comments:

Post a Comment