Thursday 7 November 2013

Satay Bakar Dalam Oven

salam.

Satu lagi resepi menarik yang di copy paste dari Azie Kitchen ... Satay Bakar Dalam Oven

Bahan bahan:
600 gram daging batang pinang/isi dada ayam
1 cawan gula pasir
2 batang serai
2 sudu besar kacang tanah
1 sudu besar garam
1 sudu besar serbuk kunyit


Cara cara:
1.  Daging dibersih2kan urat urat dan lemaknya dan dihiris halus dalam sebesar ibu jari. Kacang tanah disangai tanpa minyak dan dibuang kulitnya.

2.  Ricik serai dan tumbuk halus, ketepikan dan tumbuk pulak kacang tanah. Masukkan dalam besen semua bahan seperti gula, garam, kunyit serbuk dan serai serta kacang tumbuk tadi. Gaul rata. Pastu masukkan daging tadi dan gaul sampai rata betul betul. 

3.  Perap selama dua jam. Jangan bubuh air sebab air daging tu akan keluar setelah diperap hampir dua jam.

4.  Panaskan oven ke tahap maksimum. Suhu 200C. Masukkan dulang berisi daging ke dalam oven.

5.  Pastu bakar di dalam oven dengan merenjis sedikit minyak di atas daging perap tadi (daging tak perlu dicucuk dengan lidi). 

6.  Sekali sekala dibalik-balikkan daging dan terus bakar lagi sehingga daging garing. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

7.  Hidangkan satay goreng ini dengan kuah kacang dan nasi impit. Serta jangan lupa hirisan timun dan bawang yang merupakan satu kemestian.


Terima kasih banyak-banyak kat Azie yang kongsikan resepi yang hebat dan idea yang bernas.

No comments:

Post a Comment