Monday, 3 November 2014

Ikan Cencaru Sumbat Sambal Bakar

salam.

Mencuba resepi ikan cencaru sumbat sambal kemudian dibakar.  Resepi asal dari nasibukuhbukitmarak.

Isyraq Rest House telah ubah suai resepi asal menjadi seperti di bawah :

Bahan sambal :

2 ekor ikan cencaru saiz sederhana (dibersihkan dan dibelah belakang, lepas itu diperap dengan garam)
4 biji cili merah
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji tomato
1 buku kunyit/1 sudu kecil kunyit serbuk (lupa letak kunyit)
garam secukup rasa
1 sudu kecil gula

Kami gunakan blender kering untuk blend semua bahan sambal.  Sebenarnya tumbuk lebih sedap.  Sumbat sambal ke dalam ikan cencaru dan bungkus dengan aluminium foil.  Bakar sampai masak.





**jika suka pedas tambahkan cili padi

Angkat dan hidangkan (perahkan limau nipis sebelum makan).



Resepi lain bagi Ikan Cencaru Sumbat Sambal Oleh: Azie Kitchen

No comments:

Post a Comment