Wednesday, 27 January 2016

Resepi Daging Bakar & Air Asam Kerisik

as-salam.

Aezach AR added 13 new photos to the album: Resepi Daging Bakar & Air Asam Kerisik — with Suhaimie MN.
Resepi daging bakar di adaptasi ketika saya bekerja di salah sebuah resort lima bintang di langkawi pada tahun 2000
.
Daging bakar yang perap menggunakan rempah yang di kisar bersama bawang,halia, kunyit dll
.
Air asam yang mengunakan kerisik dan limau kasturi antara bahan yang di gunakan di dalam air asam kerisik ini
.
Daging potongan sirloin atau rib eye di gunakan di dalam resepi ini.

Resepi juga di sertakan di gambar bersama sama tips.. Selamat mencuba ✏
Resepi Daging Bakar
1kg Daging Batang Pinang
- saya menggunakan sirloin yang di potong setebal 1 inchi
Bahan Kisar - perapan
2biji Bawang Besar
5biji Bawang Rose
5ulas Bawang Putih
3batang Serai
1inchi Halia
1inchi Kunyit Hidup
1/4 cawan minyak masak
1/4 air
2sudu makan serbuk ketumbar
1sudu makan serbuk jintan manis
Cara Cara
1. Blender halus bahan kisar bersama minyak dan air
2. Tuang bahan yang di blender bersama daging yang sudah di toskan air terlebih dahulu
3. Gaul bersama serbuk jintan manis dan serbuk ketumbar
4. Garam & Gula
6. Perap selama 1 jam
Membakar menggunakan arang
1. Jika menggunakan arang, pastikan arang berbara dan ratakan
2. Letak daging di atas pemanggang dan biarkan pada permukaan arang yang panas pada 5 minit - ini bertujuan untul "seal" daging supaya jus masih lagi kekal selepas masak.
3. Alihkan permukaan daging dan "seal" kembali pada permukaan seterusnya
5. Alihkan bara pada kepanasan yang kec dan biarkan daging di bakar dengan perlahan
Jika menggunakan Oven
1. Panaskan pan dengan minyak sedikit
2. Seal permukaan daging dengan pan yang panas selama 3 minit untuk setiap permukaan
3. Letakan atas dulang pembakar
4. Tutup dulang pembakar dengan aluminum foil
5. Bakar pada suhu 200 darjah selsius selama 45 minit atau masak.
Air Asam Kerisik
Bahan untuk di Kisar
5biji Cili Merah Kulai
10biji Cili Api siam
5biji Cili Api kampung
2biji Bawang Besar
3biji Bawang merah rose
2biji Tomato
1inchi Belacan Bakar - saya gunakan belacan ‪#‎makcujah‬
1 cawan air asam jawa pekat
Bahan untuk di potong
3biji Cili Merah Kulai
5biji Cili Api siam
5biji Cili Api kampung
2biji Bawang Besar
3biji Bawang merah rose
3biji Tomato
3sudu makan kerisik
4biji Limau kasturi - ambil air
Cara Cara
1. Kisar bahan bahan - jangan terlalu halus
2. Tuang ke dalam bekas yang mempunyai bahan bahan yang di potong
3. Masukan kerisik, air limau, garam dan gula

No comments:

Post a Comment