Sunday, 6 August 2017

My Kuah Lodeh dan Sambal Bilis

as-salam.

Akhirnya kuah lodeh, kuah kacang, sambal bilis dan nasi impit menjadi hidangan hujung minggu.

Resepi rujuk entry sebelum ni ya, resepi kami buat ubah suai dan agak2 ikut apa ada kat dapur.

Sambal Bilis ikut Kami

Bahan bahan:
4 genggam ikan bilis - digoreng separuh masak tanpa minyak
1/2 biji bawang besar - mayang
1/2 cawan asam jawa
 2 batang serai
Garam
Gula

Bahan kisar:
1 labu bawang besar dan
8 biji Cili 

Panaskan minyak, masukkan bahan kisar dan dikacau rata sehingga wangi. Tumis sehingga cili betul betul garing dan terbit minyak.

Masukkan air asam jawa, serai, garam dan gula. Akhir sekali, masukkan ikan bilis yang digoreng tadi. Kacau rata sehingga ianya terbit minyak. Sesuaikan kepekatan dan rasa sebelum boleh diangkat.


Kuah Lodeh Versi Kami

Bahan Kisar:
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu besar ikan bilis
1 sk serbuk kunyit


Bahan bahan:
1/4 biji kubis
1 batang karot - potong panjang
6 batang kacang panjang
2 biji kentang - potong 8 
2 batang serai - ketuk
1 - 2 cawan udang hidup - buang kulit
santan pekat RM2.00
Garam secukup rasa

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar serta serai ketuk sehingga wangi. Masukkan santan cair dan masak sehingga hampir mendidih, masukkan udang diikuti dengan sayur yang jenis keras sehingga sayur yang lembut. Sesuaikan kepekatan dan rasa, sedia untuk makan.


No comments:

Post a Comment