as-salam.
Jomss kita cuba buat pankek. Resepi ada pelbagai di dunia maya, jadi cari je dan pilih yang agak2 sesuai dengan tekak kita dan apa yang ada kat dapur kita :)
bahan dan cara buat ikut selera kami :
1. 1 kotak kecil susu segar ducth lady + 1 sb cuka (tuang susu dalam gelas/bekas yang lebih besar dan masukkan cuka - biarkan 10-15 minit, susu akan berbuih dan naik, jadi pastikan guna bekas yang besar supaya susu tidak meleleh keluar).
2. 1 biji telor ayam + 1/2 sk garam - pecahkan dalam adunan susu dan kacau sebati.
3. 2 sudu besar butter yang dicairkan - boleh ganti dengan minyak zaitun atau minyak masak. - kacau sebati.
4. 1 sk vanilla - masukkan sekali dalam adunan (kami jarang letak vannila, jika letak ianya elok untuk hilangkan bau telur).
5. 2 cawan tepung gandum (kami guna tepung pau) + 1 sk baking soda + 1 sk Soda bikarbonat - ayak jika perlu. tuang adunan susu sedikit demi sedikit dalam campuran tepung gandum, whisk perlahan-lahan hingga sebati. Adunan akan berbuih dan cair. Pastikan dapat adunan yang cair, jika pekat tambah air.
6. Panaskan ceper/kuali, tuang sesenduk adunan ditengah2 supaya menjadi bulat.
7. Tunggu hingga semua adunan masak sebelum diterbalikkan.
8. Lepas masak, angkat dan hidangkan dengan selera masing-masing ~ jam, coklat, madu, kaya, majerin dll
Jomss kita cuba buat pankek. Resepi ada pelbagai di dunia maya, jadi cari je dan pilih yang agak2 sesuai dengan tekak kita dan apa yang ada kat dapur kita :)
bahan dan cara buat ikut selera kami :
1. 1 kotak kecil susu segar ducth lady + 1 sb cuka (tuang susu dalam gelas/bekas yang lebih besar dan masukkan cuka - biarkan 10-15 minit, susu akan berbuih dan naik, jadi pastikan guna bekas yang besar supaya susu tidak meleleh keluar).
2. 1 biji telor ayam + 1/2 sk garam - pecahkan dalam adunan susu dan kacau sebati.
3. 2 sudu besar butter yang dicairkan - boleh ganti dengan minyak zaitun atau minyak masak. - kacau sebati.
4. 1 sk vanilla - masukkan sekali dalam adunan (kami jarang letak vannila, jika letak ianya elok untuk hilangkan bau telur).
5. 2 cawan tepung gandum (kami guna tepung pau) + 1 sk baking soda + 1 sk Soda bikarbonat - ayak jika perlu. tuang adunan susu sedikit demi sedikit dalam campuran tepung gandum, whisk perlahan-lahan hingga sebati. Adunan akan berbuih dan cair. Pastikan dapat adunan yang cair, jika pekat tambah air.
adunan akan jadi berbuih, pastikan masak sepenuhnya baru balik |
7. Tunggu hingga semua adunan masak sebelum diterbalikkan.
8. Lepas masak, angkat dan hidangkan dengan selera masing-masing ~ jam, coklat, madu, kaya, majerin dll
No comments:
Post a Comment