as-salam.
resepi asal dari Dapur Tanpa Sempadan, TQ sharing resepi.
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 biji telur
1/2 pack cendawan shimeji (kami guna bunapi)
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih,mayang
1 sk baking powder
1 sk serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Beza Bunapi dan Shimeji
CARA MEMBUATNYA :-)
Masukkan semua bahan2 di atas kecuali telur dan garam ke dalam satu bekas, gaul rata dan tambah garam secukup rasa. Masukkan telur, dan kacau rata. Ketepikan.
Panaskan kuali, masukkan 2 camca besar minyak zaitun atau minyak canola. Biar hingga panas dan masukkan bancuhan telur. Kecilkan api dan tutup dengan tudung periuk, biar hingga masak (2 - 3 minit).
Bila permukaan telur nampak kental, berhati2 terbalikkan dan masak lagi hingga perang keemasan dan garing. Alih telur dadar ke dalam pinggan sesuai dan boleh hidangkan.
Maaf ya Che Mat, kami ubahsuai resepi ikut apa yang ada kat dapur.
resepi asal dari Dapur Tanpa Sempadan, TQ sharing resepi.
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 biji telur
1/2 pack cendawan shimeji (kami guna bunapi)
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih,mayang
1 sk baking powder
1 sk serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Beza Bunapi dan Shimeji
CARA MEMBUATNYA :-)
Masukkan semua bahan2 di atas kecuali telur dan garam ke dalam satu bekas, gaul rata dan tambah garam secukup rasa. Masukkan telur, dan kacau rata. Ketepikan.
Panaskan kuali, masukkan 2 camca besar minyak zaitun atau minyak canola. Biar hingga panas dan masukkan bancuhan telur. Kecilkan api dan tutup dengan tudung periuk, biar hingga masak (2 - 3 minit).
Bila permukaan telur nampak kental, berhati2 terbalikkan dan masak lagi hingga perang keemasan dan garing. Alih telur dadar ke dalam pinggan sesuai dan boleh hidangkan.
Maaf ya Che Mat, kami ubahsuai resepi ikut apa yang ada kat dapur.
No comments:
Post a Comment