Sunday, 21 January 2018

Joms Jala Sukat Cawan

roti jala lobak merah oleh fatihah,
bagus idea kreatif
as-salam.

Kisah hari minggu, terasa nak makan roti jala.  Apa lagi, ambil bahan-bahan dan bancuh.  Kebetulan ada gulai ayam (kami beli je RM5.00).

Bahan-Bahan;
- 2 Cawan Tepung Gandum (kami guna tepung pau)
- 2 1/2 Cawan Air
- 1 Biji Telur
- 1/2 Sudu Teh Pewarna Kuning
- 1/2 Sudu Teh Garam
- 1 sudu besar minyak zaitun

Cara-Cara;

1. Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan kacau sebati (guna whisk).
2. Pastikan kacau rata2 supaya tidak berketul.
3. Test dulu sama ada adunan mudah keluar dari acuan atau tidak.
4. Jika susah keluar, tambahkan lagi sedikit air dan kacau sebati.  Jika cair tambah sedikit tepung, juga rasa, pastikan cukup masinnya (ikut selera memasing).
5. Bakar adunan di atas kuali leper hingga garing di bawahnya. (hingga tiada lagi tepung yang cair)
6. Bila dah masak angkat, masukkan ke dalam pinggan.
7. Kemudian lipat atau gulung roti jala tu ikut citarasa memasing.

ini pula roti jala tembikai karya fatihah
cantikkan, nnt nak cuba menjala
mcam idea fatihah

Dulu rasa ngeri je bila ingat menjala.  Alhamdulillah sekarang dah cantik, lembut dan sedap. Telur tu atas pilihan ya, optional. Kalau tak makan telur tak perlu letak.

Anak-anak apa lagi sambil kita menjala, diorang dah makan !!!


http://www.rasa.my/cara-cara-buat-roti-jala-tembikai-comel-kan/ 

No comments:

Post a Comment