Wednesday, 17 January 2018

Puding Roti Labu

salam.


bahan-bahan

     1 buku roti, didadu
     1 cawan kacang tanah/badam/walnut digoreng tanpa minyak atau bakar (bila masak dan sejuk ketuk2 biar pecah kasar)
     2 1/2 cawan susu segar/boleh ganti dengan santan pekat
     3/4 cawan puri labu
     3/4 cawan gula
     1/2 cawan gula perang
     5 telur
     1 sudu teh vanila
     2 sudu teh kayu manis
     1 sudu teh halia
     1 sudu halia terhablur didadu
     1/2 sudu teh parutan pala segar
     1/2 sudu teh allspice tanah

cara-cara :

  1. Balut 10-inci dulang pembakar dengan kertas timah. 
  2. letak roti yang telah dipotong dadu dan kekacang ke dalam dulang berselang seli.
  3. Pukul susu segar, labu dan gula hingga sebati.
  4. Tambah baki bahan-bahan dan pukul lagi hingga sebati.
  5. Tuangkan campuran adunan ke atas roti tadi.
  6. Gaul rata. Biarkan selama 20 minit sebelum bakar. 
  7. Bakar dalam ketuhar bersuhu 350 darjah. Bakar selama 45 minit atau sehingga kek tidak melekat ke pisau.
  8. Biarkan sejuk. Potong untuk dihidang, boleh juga dimakan bersama krim.

resepi asalbakedbree.com

No comments:

Post a Comment