salam.
bahan-bahan
1 buku roti, didadu
1 cawan kacang tanah/badam/walnut digoreng tanpa minyak atau bakar (bila masak dan sejuk ketuk2 biar pecah kasar)
2 1/2 cawan susu segar/boleh ganti dengan santan pekat
3/4 cawan puri labu
3/4 cawan gula
1/2 cawan gula perang
5 telur
1 sudu teh vanila
2 sudu teh kayu manis
1 sudu teh halia
1 sudu halia terhablur didadu
1/2 sudu teh parutan pala segar
1/2 sudu teh allspice tanah
cara-cara :
bahan-bahan
1 buku roti, didadu
1 cawan kacang tanah/badam/walnut digoreng tanpa minyak atau bakar (bila masak dan sejuk ketuk2 biar pecah kasar)
2 1/2 cawan susu segar/boleh ganti dengan santan pekat
3/4 cawan puri labu
3/4 cawan gula
1/2 cawan gula perang
5 telur
1 sudu teh vanila
2 sudu teh kayu manis
1 sudu teh halia
1 sudu halia terhablur didadu
1/2 sudu teh parutan pala segar
1/2 sudu teh allspice tanah
cara-cara :
- Balut 10-inci dulang pembakar dengan kertas timah.
- letak roti yang telah dipotong dadu dan kekacang ke dalam dulang berselang seli.
- Pukul susu segar, labu dan gula hingga sebati.
- Tambah baki bahan-bahan dan pukul lagi hingga sebati.
- Tuangkan campuran adunan ke atas roti tadi.
- Gaul rata. Biarkan selama 20 minit sebelum bakar.
- Bakar dalam ketuhar bersuhu 350 darjah. Bakar selama 45 minit atau sehingga kek tidak melekat ke pisau.
- Biarkan sejuk. Potong untuk dihidang, boleh juga dimakan bersama krim.
resepi asalbakedbree.com
No comments:
Post a Comment