Monday, 14 May 2018

12 Mei 2018 : Famili Day Kami-kami

as-salam.

 12 Mei 2018 : Famili Day Kami-kami; Kami buat BBQ sempena small gathering.

Prepare untuk BBQ, kami perap ayam guna resepi ni.  Kisar 5 biji cili kering (kalu nak pedas boleh tambah cili padi), 3 batang serai, seinci halia, 5 ulas bawang puteh, kunyit (boleh guna kunyit serbuk atau kunyit hidup).  Perasakan dengan garam.  Resepi ni untuk 2 ekor ayam.

Kalu lebih boleh simpan untuk perap ikan atau daging.

Sos beli yang dah siap kat Tok Bali, sos serba guna, emmm sedap sosnya.  Kalau ke sana lagi boleh beli buat stok.  Kami sediakan juga sebotol cili sos, kot ada yang nak cicah sos cili.


Untuk tambahan BBQ, kami beli fish ball, lokcing, sosej, isi ketam dan lelain yang seangkatan.

Buah mangga dan pisang serta kek sebagai pencuci mulut.

Air oren sunquick.  Lengkaplah set BBQ.

Nanti next episod kami cerita pasal tempat kami BBQ.  Santai dan selesa.




No comments:

Post a Comment