As-salam.
Minggu ni merupakan minggu mentelaah resepi roti. Menjelajah seluruh pelusok dunia (google) mengintai reseipi-resepi roti.
Dikongsikan di sini resepi ROTI SARANG LEBAH :)
Bahan-bahan untuk bun
1 cawan air sejuk (air dari peti sejuk ok) 250ml
1 sudu kecil garam
4 sudu gula
2 sudu besar susu tepung (any brand. Fernleaf/dutch lady pun ok. Bukan susu budak-budak)
2 sudu besar marjerin
1 biji telur
500gm tepung
1 paket yis Mauripan
Bahan-bahan untuk Sos Butterscotch
1 tin susu cair
1/2 cawan brown sugar
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter
Cara-cara membuat roti
resepi asal : Life is Beautiful
Minggu ni merupakan minggu mentelaah resepi roti. Menjelajah seluruh pelusok dunia (google) mengintai reseipi-resepi roti.
Dikongsikan di sini resepi ROTI SARANG LEBAH :)
Bahan-bahan untuk bun
1 cawan air sejuk (air dari peti sejuk ok) 250ml
1 sudu kecil garam
4 sudu gula
2 sudu besar susu tepung (any brand. Fernleaf/dutch lady pun ok. Bukan susu budak-budak)
2 sudu besar marjerin
1 biji telur
500gm tepung
1 paket yis Mauripan
Bahan-bahan untuk Sos Butterscotch
1 tin susu cair
1/2 cawan brown sugar
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter
Cara-cara membuat roti
- Masuk semua bahan ke dalam bekas roti, mengikut turutan di atas. JANGAN kacau.
- Masukkan bekas roti ke dalam oven Noxxa sehingga ada bunyi 'Klik'.
- Pasang plug (ni pun masuk dalam cara-cara ke? hahahhaa)
- Tekan butang ROTI dan set program #10
- Tekan butang START. Setelan 1/2 jam, doh akan ready.
- Biarkan doh naik dalam 1/2 jam lagi.
- Bentukkan doh menjadi bentuk bun dan susun dalam tray yang telah disapu mentega.
- Biarkan doh naik 1 kali ganda lagi.
- Pre heat bread maker dengan menekan butang OVEN selama 5 minit pada suhu 180 celcius.
- Setelah pre heat, bakar selama 17 minit suhu 180 celcius.
Cara-cara membuat Sos Butterscotch.
- Satukan butter dan gula. Masak atas api perlahan sambil dikacau.
- Apabila mula larut (masih ada gula belum habis larut pun tak apa), masukkan sedikit demi sedikit susu cair dan kacau rata. Buat sehingga susu cair tadi habis.
- Masak dan kacau sehingga gula larut kesemuanya. Kat stage ni, kena extra careful, make sure sos tak cair sangat dan tak pekat sangat. Kena pandai agak untuk dapatkan tekstur yang ngam. Kalau cair sangat, nanti bila tuang atas roti, tak cantik. Pekat sangat pun tak cantik.
- Angkat dan sejukkan butterscotch supaya lebih pekat.
- Boleh lah curahkan sos butterscotch ni kat atas roti tadi. SIAP!
resepi asal : Life is Beautiful
No comments:
Post a Comment