as-salam.
Bahan-bahan :
Masukkan dalam bekas :
2 cawan gandum
1 3/4 cawan gula (resepi asal 2 cawan)
1 cawan serbuk koko
4 sudu besar tepung jagung
(bahan-bahan yang memberi perasa tambahan)
sedikit garam
1 1/2 sudu teh (sk) baking soda
3/4 sudu teh (sk) baking powder
Gaul rata semua bahan2 di atas.
tambah dalam adunan :
1 cawan minyak sayuran
1 cawan sour cream
Gaul hingga sebati.
Tambahn 4 biji telor.
Kacau hingga likat dan berkilat.
Tambah 100ml air suam.
Kacau sebati.
Akhir sekali tambah 200 g coklat chip.
Gaul lagi hingga rata.
Masukkan dalam acuan 9 inci. Goncang sikit bagi sekata.
Bakar 175 darjah celcius selama 50-55 minit
Biarkan sejuk sekurang-kurangnya sejam sebelum keluarkan acuan.
Hiasan :
cairkan 200g coklat bersama 200g krim
Tuang di atas kek sekurang-kurangnya 30 minit sebelum hidang
Nota : Cara buat sour cream:
180ml susu segar + 1 sb jus lemon/cuka
biarkan 10 minit.
Campurkan 60g (1/4 cwn) mentega cair.
Jumlah campuran akan menjadi 250ml= 1cwn sour cream
Sour cream akan jadikan kek lembut dan lembab.
Boleh juga gantikan dgn plain yogurt.
Pastikan guna cup/cawan yang sama untuk sukat semua.
=============================================
CHOCOLATE CAKE (SHEILA RUSLY)
Bahan-bahan :
Masukkan dalam bekas :
2 cawan gandum
1 3/4 cawan gula (resepi asal 2 cawan)
1 cawan serbuk koko
4 sudu besar tepung jagung
(bahan-bahan yang memberi perasa tambahan)
sedikit garam
1 1/2 sudu teh (sk) baking soda
3/4 sudu teh (sk) baking powder
Gaul rata semua bahan2 di atas.
tambah dalam adunan :
1 cawan minyak sayuran
1 cawan sour cream
Gaul hingga sebati.
Tambahn 4 biji telor.
Kacau hingga likat dan berkilat.
Tambah 100ml air suam.
Kacau sebati.
Akhir sekali tambah 200 g coklat chip.
Gaul lagi hingga rata.
Masukkan dalam acuan 9 inci. Goncang sikit bagi sekata.
Bakar 175 darjah celcius selama 50-55 minit
Biarkan sejuk sekurang-kurangnya sejam sebelum keluarkan acuan.
Hiasan :
cairkan 200g coklat bersama 200g krim
Tuang di atas kek sekurang-kurangnya 30 minit sebelum hidang
Nota : Cara buat sour cream:
180ml susu segar + 1 sb jus lemon/cuka
biarkan 10 minit.
Campurkan 60g (1/4 cwn) mentega cair.
Jumlah campuran akan menjadi 250ml= 1cwn sour cream
Sour cream akan jadikan kek lembut dan lembab.
Boleh juga gantikan dgn plain yogurt.
Pastikan guna cup/cawan yang sama untuk sukat semua.
=============================================
CHOCOLATE CAKE (SHEILA RUSLY)
No comments:
Post a Comment