Monday, 22 June 2015

Nasi Ayam

As-salam

Kipnap resepi nasi ayam dari Kamsiah Yusuff untuk rujukan sendiri.

Sambal Kicap


Bahan-bahan:

5 sudu besar kicap manis
 3 sudu besar kicap cair
2 ulas bawang putih
 beberapa titik minyak bijan
2 cawan air rebusan ayam
Cara Menyediakannya: Campur semua bahan dan masak kejap

Sambal Cili
Bahan-bahan:
 6 ulas bawang putih
10 tangkai cili merah
2 sudu besar cuka
2 sudu besar gula dan sedikit garam
3 sudu besar sos cili
2 cwn air
 Cara Menyediakannya:
Blend semua bahan.. masak kejap.. masuk garam & gula secukupnya.
Bahan-bahan: 
5 cawan beras (beras basmathi  lg cantik)- cuci dan toskan
8 cawan stock sup ayam
2 helai daun pandan
1 batang kayu manis
2 kuntum  bunga lawang
 4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
 1 1/2 inci halia
 3 ulas bawang putih
1/2 camca kecil garam
Cara Memasak:
Panaskan mentega, tumis kulit kayu manis,
bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sampai naik bau..
 pastu masukkan halia, bawang putih dan daun pandan.
Masukkan beras yang dah ditoskan dengan bahan2 tumis tadi..
 masukkan air rebusan ayam dan tambah garam, gaul dan biarkan hingga masak.

Sup
Bahan-bahan:
kaki /tengkuk ayam
 1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 kuntum bunga lawang,
 2 kuntum bunga cengkih,
3 biji buah pelaga ,
1 batang kulit kayu manis
sebungkus sup bunjut
Cara menyediakannya:
 Guna lebihan air rebusan ayam tadi, tambah air sikit kalau kurang air.
 Masukkan halia, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis
Biarkan mendidih,  Masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah di goreng kekuningan
Tambah garam secukup rasa.
Masukkan daun sup dan daun bawang dan boleh dihidangkan.


Ayam Goreng Madu 


Bahan-bahan:

1 ekor ayam- di potong 6
3 sudu besar kicap masin
 3 sudu besar sos tiram
 2 sudu besar madu
 2 sudu besar sos tomato
Cara Menyediakannya :
 Rebus ayam bersama air hingga separuh masak dan keluarkan dari sup tersebut.(Air rebusan ayam inilah buat masak nasi ayam tadi)
Perap ayam bersama kicap, sos tiram,sos tomato
dan madu selama sejam
Goreng ayam dlm minyak terendam.
 Setelah masak angkat dan toskan.

No comments:

Post a Comment