Salam.
Ni resepi kek buah yg di copy paste dari blog dzanariah.blogspot.com
Resepi asal dari Resepi kak fida di MYR. Dah byk kali buat sbb mmg feveret semua.
Kisahnya bermula taun lepas, bila terserempak ngan resepi ni kat myresepi.com n try buat, masa tu 1st time wat kek buah setelah sekian lama (dulu2 masa remaja ada le try wat 2-3 kali tapi tak jadi n x sedap, so dh xde idea nak buat lg). sekali rase mmg sedap n jadi macam yg di idam2kan. apa lagi dh jadi menu utama masa raja atau majlis apa2. skali buat 3-4 biji tu biasa la (adunan double plak tu - maknanya sebijik buat 2 adunan sekali gus sbb nak yg besau hehehe).
Intailah resipi kat sini kalu nak cuba ya. gambo tu insya allah akan menyusul. selalu wat tp tak nape x penah plak trase nak amik gambo ;)
Bahan-bahan ( loyang 9x6 inc./ 8x8 inc. )
3/4 buku mentega
1 cawan gula hitam/dark brown sugar (akak guna 200g)
1 cawan air
200g buah2an kering campur/mix fruits
1 cawan tepung gandum*
1 cawan tepung naik sendiri*
1 sk bicarbonate of soda*
2 biji telur - dikocok
1 sk esen vanilla/perisa buah2an/esen oren
1/2 sk serbuk kayu manis* (opt)
Cara-cara
1. Campurkan 4 bahan pertama di dalam sebuah periuk besar.Masak hingga gula dan mentega larut atau hingga mendidih.Sejukkan.
2.Ayak bahan2 bertanda dan masukkan ke dalam campuran buah2an yang telah sejuk berselang-seli dengan telur yang dikocok tadi.Kacau hingga sebati dan masukkan pula esen perisa kesukaan masing2.Kacau lagi hingga benar2 sebati.
3. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dialas dan digris.Bakar pada suhu 150C selama 1 jam atau hingga masak.
4. Biarkan kek di dalam loyang 5-10 min. baru dikeluarkan dan disejukkan di atas redai kek.
Tak hantar pon laporan balik kat kak fida di myresepi.com emmm pepon terima kasih banyak2 kak fida yg bagi resepi kek buah bakar yg sedap n senang sgt2 nk buat nyer.
Ada nak tempah ke??? hehehe leh la calling caling. (sempat ke tu nak amik tempahan, nk makan sendiri pon menghitung hari baru dapat merasa).
Ni resepi kek buah yg di copy paste dari blog dzanariah.blogspot.com
Resepi asal dari Resepi kak fida di MYR. Dah byk kali buat sbb mmg feveret semua.
Kisahnya bermula taun lepas, bila terserempak ngan resepi ni kat myresepi.com n try buat, masa tu 1st time wat kek buah setelah sekian lama (dulu2 masa remaja ada le try wat 2-3 kali tapi tak jadi n x sedap, so dh xde idea nak buat lg). sekali rase mmg sedap n jadi macam yg di idam2kan. apa lagi dh jadi menu utama masa raja atau majlis apa2. skali buat 3-4 biji tu biasa la (adunan double plak tu - maknanya sebijik buat 2 adunan sekali gus sbb nak yg besau hehehe).
Intailah resipi kat sini kalu nak cuba ya. gambo tu insya allah akan menyusul. selalu wat tp tak nape x penah plak trase nak amik gambo ;)
Bahan-bahan ( loyang 9x6 inc./ 8x8 inc. )
3/4 buku mentega
1 cawan gula hitam/dark brown sugar (akak guna 200g)
1 cawan air
200g buah2an kering campur/mix fruits
1 cawan tepung gandum*
1 cawan tepung naik sendiri*
1 sk bicarbonate of soda*
2 biji telur - dikocok
1 sk esen vanilla/perisa buah2an/esen oren
1/2 sk serbuk kayu manis* (opt)
Cara-cara
1. Campurkan 4 bahan pertama di dalam sebuah periuk besar.Masak hingga gula dan mentega larut atau hingga mendidih.Sejukkan.
2.Ayak bahan2 bertanda dan masukkan ke dalam campuran buah2an yang telah sejuk berselang-seli dengan telur yang dikocok tadi.Kacau hingga sebati dan masukkan pula esen perisa kesukaan masing2.Kacau lagi hingga benar2 sebati.
3. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dialas dan digris.Bakar pada suhu 150C selama 1 jam atau hingga masak.
4. Biarkan kek di dalam loyang 5-10 min. baru dikeluarkan dan disejukkan di atas redai kek.
Tak hantar pon laporan balik kat kak fida di myresepi.com emmm pepon terima kasih banyak2 kak fida yg bagi resepi kek buah bakar yg sedap n senang sgt2 nk buat nyer.
Ada nak tempah ke??? hehehe leh la calling caling. (
No comments:
Post a Comment