Salam.
Dah lama berangan nak buat puding coklat yg sedap n nmpk menyiurkan ni... tah jadi ke idak projek ni hehehe. Apa2 pon copy n paste resipi dulu n simpan kat sini. Tgh hari nnt n pusing2 cari bahan. bila ada masa terluang ... tadaaaaa insya allah ...harap2 jadik la.
kalu dah jadik nnt baru post gambo nya kat entry yg akan datang ....
Copy paste dari Blog PotretKasih
Resepi Rich Chocolate Pudding ( sumber C&P : Dapur Ros/ sumber asal: Dapur Jun )
Bahan-bahan
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung ( saya guna tepung kastard)
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter ( saya letak 2 sudu besar je)
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)
Cara-cara
1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
Ni petua2 atau tips2 dari pakar2 pembuat puding : kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.
Dah lama berangan nak buat puding coklat yg sedap n nmpk menyiurkan ni... tah jadi ke idak projek ni hehehe. Apa2 pon copy n paste resipi dulu n simpan kat sini. Tgh hari nnt n pusing2 cari bahan. bila ada masa terluang ... tadaaaaa insya allah ...harap2 jadik la.
kalu dah jadik nnt baru post gambo nya kat entry yg akan datang ....
Copy paste dari Blog PotretKasih
Resepi Rich Chocolate Pudding ( sumber C&P : Dapur Ros/ sumber asal: Dapur Jun )
Bahan-bahan
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung ( saya guna tepung kastard)
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter ( saya letak 2 sudu besar je)
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)
Cara-cara
1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
Ni petua2 atau tips2 dari pakar2 pembuat puding : kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.
No comments:
Post a Comment