Assalamualaikum
Perkongsian dari rakan saya yang berkursus membuat air soya.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUpHFzJHvUrWvNkXfBZ2rhaCMJXTsxpdwedXt3UY0j9qYP0p6ZA2XD2RHfXayCo59nyfz-gYGenqkVCIyy1Xc1zaqJ2Db_hN-iAoxelXUI8XejB-PBL0udzExV8VOKm_mj6exBcW_Lh3M/s320/WhatsApp+Image+2018-12-18+at+11.24.58.jpeg)
1. Kacang soya (Kanada) 1kg
2. gula 1 kg
3. Susu cair (jika suka 4 sudu besar)
4. Air 10 liter
5. Daun Pandan 3 Helai
Cara-cara :
1. Kacang direndam selama 6 jam.
2. Selepas 6 jam, bersihkan kacangn soya dan toskan (sejatkan) selama 5 minit.
3. Kisar kacang soya tasi menggunakan air yang telah sisukat.
4. masak hingga mendidih.
5. Bila mendidih masukkan gula, susu dan daun pandan.
6. Selepas 5 minit, angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment