as-salam.
Bagi kwn2 yg bertanyakan susah ke nak buat apam ais krim cornetto atau customer yg dgn sinis mengatakan apam aje kot. Disini saya sertakan resepi & cara2 nak buatnya. Kalau rajin cubalah buat.. . . Hehehe
Bahannya mudah aje:
4 biji telur
2 cwn gula kastor (saya pki 1 cwn aje)
3 cwn tepung gandum
3/4 cwn air ais krim soda
* nak bagi lembut masukkan 1 sudu teh ovalette
4 biji telur
2 cwn gula kastor (saya pki 1 cwn aje)
3 cwn tepung gandum
3/4 cwn air ais krim soda
* nak bagi lembut masukkan 1 sudu teh ovalette
- telur & gula & ovalette dipukul hingga likat (speed laju dlm 6 - 7 min)
- masukkan tepung berselang seli dgn ais krim soda
- masukkan tepung berselang seli dgn ais krim soda
Cara2 nak buat apam ais krim:
1. Sediakan acuan kon spt dlm gmbr. Saya guna kertas org jual nasi lemak. Nak pki kertas org jual burger pun boleh. Pastikan bahagian yg licin di sebelah dlm & bahagian bawah tidak berlubang.
2. Susun acuan kon didlm lubang2 kukus
3. Warnakan adunan anda
4. Masukkan warna adunan pertama ke dlm kon. Kena agak2 lapisan pertama tu sebab ada 3 lapis lagi.
5. Hehehe salah kira kat gmbr tu.
6. Masukkan warna adunan utk lapisan kedua.
7. Masukkan warna adunan utk lapisan ketiga
8. Siap utk dikukus selama 10 - 15 minit
9. Dah msk, sejukkan dahulu
10. Cairkan cokelat dan pipekan ke atas apam tadi. Letak cokelat agar apam yg di atas tak nampak. Boleh letak badam nib atau choc rice mengikut kreativiti.
11. Tunggu sehingga cokelat betul2 keras (nak cepat masuk peti ais), barulah boleh dibuka acuan kon & lihatlah hasilnya.
1. Sediakan acuan kon spt dlm gmbr. Saya guna kertas org jual nasi lemak. Nak pki kertas org jual burger pun boleh. Pastikan bahagian yg licin di sebelah dlm & bahagian bawah tidak berlubang.
2. Susun acuan kon didlm lubang2 kukus
3. Warnakan adunan anda
4. Masukkan warna adunan pertama ke dlm kon. Kena agak2 lapisan pertama tu sebab ada 3 lapis lagi.
5. Hehehe salah kira kat gmbr tu.
6. Masukkan warna adunan utk lapisan kedua.
7. Masukkan warna adunan utk lapisan ketiga
8. Siap utk dikukus selama 10 - 15 minit
9. Dah msk, sejukkan dahulu
10. Cairkan cokelat dan pipekan ke atas apam tadi. Letak cokelat agar apam yg di atas tak nampak. Boleh letak badam nib atau choc rice mengikut kreativiti.
11. Tunggu sehingga cokelat betul2 keras (nak cepat masuk peti ais), barulah boleh dibuka acuan kon & lihatlah hasilnya.
Nak buat banyak lapis & warna boleh aje, kena agak2 le bila memasukkan adunan ke dlm kon.
SELAMAT MENCUBA. . . . Ia bukan sekadar apam biasa.
Sapa yg nak share, silakan.
Selmt mencuba
No comments:
Post a Comment