as-salam.
Resepi asal dari lilymily82, TQ lilymily82.
5. Gaul tepung dan planta hingga sebati.
6. Masukkan bancuhan yis sikit demi sedikit dalam tepung.
7. Bancuhan yis mesti ikut kesesuaian tepung.
8. Tips : Kadang-kadang bancuhan macam terlebih, kalau masukkan semua dalam tepung, doh akan jadi cair dan melekat-lekat.
9. Masukkan tepung sikit-sikit sampai doh jadi lembut dan tidak melekat di tangan.
10. Uli dan uli lagi sampai doh jadi yang cantik.
11. Rehatkan doh dalam sejam.
12. Bila telah kembang 2x ganda. Pukul-pukul sikit, biar angin keluar.
13. Lepas itu uli sikit, biar doh jadi cantik.
13. Bolehlah buat bentuk yang diinginkan - nak buat bun, mini pizza dll.
Setelah dibentuk, biarkan kembang setaman sekejap, dalam 15 minit hingga setengah jam, bolehlah dibakar dalam pembakar dengan suhu 150 darjah sampai masak.
Nota : Pinjam gambar-gambar dari blog lain. TQ tuan gambar.
Resepi asal dari lilymily82, TQ lilymily82.
Bahan A :
Yis 1 paket (11 gram)
1 cawan air suam
4 sudu gula
2 sudu susu pekat
1. Campur semua bahan di atas, tunggu dalam 10 minit.
2. Bila telah berbuih (maknanya yis dalam keadaan baik).
3. Lepas 10 minit campurkan / masukkan 1 biji telur.
4. Gaul sehingga sebati.
2 sudu planta
6. Masukkan bancuhan yis sikit demi sedikit dalam tepung.
7. Bancuhan yis mesti ikut kesesuaian tepung.
8. Tips : Kadang-kadang bancuhan macam terlebih, kalau masukkan semua dalam tepung, doh akan jadi cair dan melekat-lekat.
9. Masukkan tepung sikit-sikit sampai doh jadi lembut dan tidak melekat di tangan.
10. Uli dan uli lagi sampai doh jadi yang cantik.
12. Bila telah kembang 2x ganda. Pukul-pukul sikit, biar angin keluar.
13. Lepas itu uli sikit, biar doh jadi cantik.
13. Bolehlah buat bentuk yang diinginkan - nak buat bun, mini pizza dll.
Nota : Pinjam gambar-gambar dari blog lain. TQ tuan gambar.
No comments:
Post a Comment