
Resepi asal dari lilymily82, TQ lilymily82.
Bahan A :
Yis 1 paket (11 gram)
1 cawan air suam
4 sudu gula
2 sudu susu pekat
1. Campur semua bahan di atas, tunggu dalam 10 minit.
2. Bila telah berbuih (maknanya yis dalam keadaan baik).
3. Lepas 10 minit campurkan / masukkan 1 biji telur.
4. Gaul sehingga sebati.
2 sudu planta
6. Masukkan bancuhan yis sikit demi sedikit dalam tepung.
7. Bancuhan yis mesti ikut kesesuaian tepung.
8. Tips : Kadang-kadang bancuhan macam terlebih, kalau masukkan semua dalam tepung, doh akan jadi cair dan melekat-lekat.
9. Masukkan tepung sikit-sikit sampai doh jadi lembut dan tidak melekat di tangan.
10. Uli dan uli lagi sampai doh jadi yang cantik.
12. Bila telah kembang 2x ganda. Pukul-pukul sikit, biar angin keluar.
13. Lepas itu uli sikit, biar doh jadi cantik.
13. Bolehlah buat bentuk yang diinginkan - nak buat bun, mini pizza dll.

Nota : Pinjam gambar-gambar dari blog lain. TQ tuan gambar.
No comments:
Post a Comment