Thursday, 7 May 2015

Kali Pertama Buat Ais Krim Sendiri

As-salam.

Kali Pertama Buat Ais Krim Sendiri, guna resepi seperti di bawah :

1. Satu tin susu cair / susu full cream 400ml. - guna susu low fat pon boleh
2. 1/2 tin susu pekat - boleh adjust ikut tahap kemanisan masing2.
3. 1 sudu besar ovalette
4. 1 biji telur.
5. 1 sudu kecil esen vanila.

Caranya:

1.  Masuk semua bahan dalam mixer dan blend selama 20 minit.  Adunan akan naik mengebu.
2.  Tuang dalam bekas/acuan, tutup rapat.
3.  Masukkan dalam peti ais dan biarkan beku,

** lagi lama blend lagi bagus..sebab nak bg aiskrim gebu dan lembut.

Al-kisahnya, tersilap guna mata mixer. jadinya adunan tak naik-naik.  Akhirnya masuk je dalam acuan dan bekukan dalam peti ais.  Bila dah beku, mmg sedap dan lembut.

Bila buat cubaan kedua, guna resepi lain (1 cawan air, 1/2 tin susu pekat dan 1 sudu teh ovelet).  Adunan memang naik penuh mixer.  Bila dah bekukan rasanya kurang enak dan teksturnya tidak sehalus serta tidak segebu cubaan pertama.

Moral of the story, next time nak buat ais krim guna resepi yang ini dan pastikan guna mata mixer yang betul.  Pasti ais krim sedap dan gebu.


No comments:

Post a Comment