Wednesday, 20 March 2019

Resepi Ikan Bakar Tomyam

as-salam.

Hujung minggu kami ke Tok Bali, singgah makan ikan bakar di sebelah kanan Jambatan Tok Bali. Betul2 di tepi jambatan.  Masakan memang terbaik.  Kami makan ikan cencaru bakar (sekor - tak pasti berapa gm tp agak besar juga) dan sotong bakar (5 ekor = 600gm), nasi dan air.  Harga dalam rm60++.  Makan sampai menjilat jari.  Rempah ikan bakarnya terasa macam tomyam.   Masih terasa lagi rasa tomyamnya hihihi.

Maka kami menjelajah mencari resepi ikan bakar tomyam.  taraaaaa jumpa di FB.  Tengok gambar nampak SEDAP kan.

Resepi ni kami ambil dari FB Irwan MD Zin.  TQ Irwan share resepi Ikan Bakar Tomyam.

Irwan buat Ikan Siakap Bakar Tomyam pedas berapi.  Kami di Isyraq Rest House tak boleh makan pedas berapi, so kami tak letak cili padi atau cili kecil tu.



Kat bawah ni resepi asal dan juga gambar yang dikongsikan oleh Irwan. Terima kasih sekali lagi.


Bahan-bahan
1ekor ikan siakap bersaiz sederhana (Ikan potong macam dalam gambar dan perap dgn kunyit, bahan lain tak payah letak sbb kuah dah letak gram dan lain2)


Kuah
2 kiub tomyam
1 bungkus perencah tomyam kecil
Serai 2 batang*
Bawang holland/besar 1 biji*
Bawang merah 4 ulas*
Bawang putih 5 ulas*
Cili kecil merah 15 biji* (klu nak kurang pedas kurangkan cili)
Lengkuas 2 inci*
Halia 1 inci*
Daun limau purut
Limau nipis
Susu cair

Cara menyediakan..
Blander semua bahan yang tanda * tu
Masak bersama susu cair, garam, gula dan air limau nipis selama 20 minit.
Masukkan kiub tomyam dan perencah tomyam.

Letak kuah di atas ikan dan bakar selama 30minit..lagi lama lgi ok..selamat mencuba..tq..😁


No comments:

Post a Comment