Wednesday 4 March 2015

Roti Boy - Mexican Bun

As-salam.

Kami copy paste dari tempat lain untuk rujukan sendiri, tapi maaf ya tuan punya resepi, kami terlupa nak copy link asal.  Apa pon JUTAAN terima kasih kepada TUAN ASAL resepi sebab kongsikan resepi INI.


Bahan DOH roti :

  1. 500g tepung high protein
  2. 250ml susu segar (sejuk)
  3. 1 biji telur
  4. 6 sudu gula biasa (ni dah kurang manis)
  5. 60g buttercup
  6. secubit garam
  7. 3/4 peket yis mauripan
Masukkan segala mak nenek tadi ke dalam bekas breadmaker. Dimulakan dengan bahan cecair, bahan kering dan atas sekali yis. Set doh. (1jam 30minit)


Owhhh, sementara tunggu doh roti tu, korang perlu siapkan TOPPING.

Bahan topping:

  1. 200g butter (100g)
  2. 160g gula halus (80g)
  3. 3 biji telur (1 1/2 biji)
  4. 200g tepung gandum (100g)
  5. 1 peket nescafe 3in1 @ coffee 3in1 @ nescafe kosong
  6. perasa /pewarna coklat (untuk warna bagi gelap siket)


** yang berwarna pink tu aku guna untuk buat topping setengah adun. Sebab makan untuk 2 orang kan.. malas nak membazir kalau banyak lebih. 

Cara-cara:

  1. Mix butter bersama gula.
  2. masukkan telur
  3. masukkan nescafe 3in1 
  4. masukkan perasa/pewarna coklat
  5. Gaulkan dengan tepung.
  6. masukkan ke dalam bekas piping. 
  7. masukkan ke dalam peti sejuk. Biar dia rehat dalam tu.
  
Untuk Filling, boleh gunakan pilihan korang sendiri :  

Hirisan Buttercup @
Hirisan coklat bar @
Jem 


Aku suka yang lite lite je. Nanti masukkan je Buttercup dalam doh kecik-kecik tu. Yang ni akan diajar kat bawah. 
  1. Okey berbalik dengan doh tadi, Bila doh dah siap, keluarkan doh dari acuan breadmaker tu. Then korang kene tumbuk-tumbuk doh tu guna penumbuk tangan korang. Biar kasi angin keluar. 
  2. Bahagikan doh tadi menjadi 15 biji (50g) setiap 1.
  3. Ambil doh kecil tu, buat kepingan di tapak tangan korang, dan masukkan sedikit BUTTERCUP sebagai filling. Then korang buat bulat-bulat.
  4. letak 4 biji dalam 1 tray. Kalau tak nanti melekat pulak kalau letak rapat-rapat.
  5. Biarkan doh yang dah letak filling tu naik 2x ganda.
Bila doh dah naik 2x ganda, baru boleh pipe kan topping ke atas doh tadi.
Dah siap piping, masukkan ke dalam oven. Make sure korang dah panaskan oven dulu tau. 170 celcius. Bakar selama 20 minit.
Yeayyyyyyy!!!! dah siap..! Topping tu memang akan melimpah ruah macam tu. sebab aku pipe topping tebal-tebal and banyak. Kalau korang tak nak melimpah macam ni, korang pipe la topping tu nipis-nipis je. Eceli yang macam ni lagi sedappp ohhhh! nyum nyum nyum..

Tips :

** Kalau nak buat roti pastikan cuaca pada hari tu panas. Baru doh naik dengan cantik.

** Kalau lah korang dah puas makan, tapi mexican bun ni ada lagi balance, konon nak buat breakfast pulak untuk esok pagi, make sure korang panaskan semula roti ni kat dalam oven tau. Barulah rangup semula. Hihihi..
 

No comments:

Post a Comment