Wednesday 22 August 2018

Agar-agar Santan di Pagi Aidil Adha

as-salam.
Salam Aidil Adha.
Hari ni hari raya korban.  Kami tempah satay ayam untuk juadah pagi raya, makan anak-beranak.
Kami hanya masak agar-agar santan dengan gula melaka.

3 pack agar-agar tali (30gm/pack)
1.4 liter air bagi 1 pack agar-agar (sukatan air ni kena tolak sukatan santan)
1/2 kg santan pekat (sukat dalam liter dan jangan lupa tolak jumlah air kat atas ya)
5 keping gula melaka versi kelate (ikut tahap kemanisan masing-masing)
2 biji telor ayam
1 sudu teh garam (tambah/kurangkan ikut rasa memasing ya)

cara2:

1. basuh agar2, masukkan dalam periuk bersama sukatan air.
2. masak agar2 hingga hancur.
3. masukkan gula melaka, masak hingga gula melaka hancur semua.
4. blend santan bersama telur sekejab.
5. masukkan santan tersebut ke dalam agar2 dan kkacau perlahan2.
6. masukkan garam. pastikan manis/masam/lemak secukup rasa.
7. biarkan hingga mendidih dan tutup api.
8. masukkan dalam acuan. biarkan sejuk dan beku. masuk dalam peti ais jika nak sejuk.
9. yum yum yum. sila makan


No comments:

Post a Comment