Monday, 5 August 2013

Kek Batik

pinjam resipi dan gambar sekali. TQ owner.
salam.

Dah lama berzaman tak buat kek batik ni, 1st time belajar buat masa 2nd year kat UPM dulu2, resepi dari housemate.  Lepas tu every year dah jadi resepi wajib hingga last2 nya macam dah muak makan heheheh

Tah bila kali terakhir aku ngadun kek batik nih ... emmm cam terasa nak buat la plak raya nnt.

Jab lagi kuar pegi cari bahan, tak buat tuk raya tuk buka poser pon OK gak.


Kek Batik Lapis
Oleh: Hazwani Abdul Halim
cc : www.facebook.com/bukuresepi

250 gm biskut marie
200 gm Milo
3/4 tin susu pekat
2 sb serbuk koko
150 gm butter
3 biji telur A
1 sk serbuk nescaffe (sy pakai coffee oil)
1 sk esen vanilla
2 sb air (optional)

1. Sediakan loyang dan alaskan dasar serta bahagian tepi loyang dgn baking paper/greasproof paper.
2.Satukan semua bahan dalam periuk kecuali biskut dan butter,kacau rata.
3.Panaskan bahan tersebut dgn api kecil..Apabila sudah agak sebati,masukkan butter dan kacau lagi hingga adunan pekat dan berbintil2.
4.Matikan api,tuang sesenduk adunan ke dalam loyang,ratakan dgn sudu dan aturkan biskut marie menutupi adunan coklat tersebut..Ulang proses melapis sehingga kesemua adunan habis diakhiri dgn lapisan coklat.
5.Selesai lapisan terakhir,ambil lebihan baking paper dan tekan permukaan kek supaya kek rata dan padat.
6.Sejukkan kek,seelok-eloknya semalaman sblum dipotong menggunakan pisau tajam yg dicelup air terlebih dahulu..Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment