Wednesday 6 November 2013

Apam Bakar

salam.

Pagi ni sempat berjalan ke blog Recipes from My Kicthen.  Berkenan plak dengan Apam Bakar.  Nampak senang, so copy paste resipinya.

bahan-bahannya :
1.  Tapai Ubi.
2.  Tepung Beras
3.  Serbuk Lada Hitam
4.  Air.
5.  Kelapa parut dan garam.

Cara-cara membuatnya :
1.  Perisikan tapai ubi dan hancurkan dengan sudip.
2.  Masukkan tepung beras, sedikit serbuk lada hitam dan sedikit air.
3.  Kacau sebati dan biar semalaman atau antara 5-6 jam sehingga nampak adunan mengembang dan menjadi ringan apabila dikacau.
4.  Sapukan kuali dengan minyak, panaskan dan masukkan sesenduk adunan ke dalamnya, ratakan seperti membuat lempeng dan tutup dengan tudung periuk. 
5.  Balikkan ia dan angkat apabila masak.
6.  Ulang proses ini hingga semua adunan habis dimasak.
7.  Apabila selesai dimasak, makan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam terlebih dahulu. 

** Tak perlu ditambah gula kerana tapai telah sedia manis.

Akak tempekkan gambar Apam Bakar yang dimakan bersama kuah serawa durian dari Blog Zalekha Luvs Cooking, kat blognya ada resipi apam dan serawa durianya sekali.


No comments:

Post a Comment