Monday, 3 July 2017

Kuah Laksa Siam

as-salam.

resepi dari airtanganku, TQ sharing.

4 ekor ikan kembung sederhana besar (atau guna 2 tin besar ikan sardin)
4-5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
2 batang serai *
1 inci lengkuas (joice tak letak) *
1 inci kunyit *
2 sudu besar cili kisar (atau 12 biji cili kering) *
1 batang bunga kantan *
Sedikit belacan *
2 kotak kecil santan
3 keping asam gelugur
Garam dan gula
Air secukupnya
3-5 keping daun limau purut

Cara2:

1) Rebus ikan dengan 2 keping asam.
2) Keluarkan isi ikan dan lenyek2 atau kisar. Simpan air dan asam.
3) Kisar semua bahan bertanda *
4) Didihkan santan bersama air.
5) Masukkan bahan kisar ke dalamnya.
6) Bila mendidih, masukkan ikan dan kacau sebati.
7) Perasakan dengan garam dan gula.
8) Masukkan daun limau purut dan matikan api.

Ulam2:

Bunga kantan
Kacang panjang
Tauge
Timun
Limau kasturi

==============================================================

Kuah Laksa Siam ambik resepi ni dari FB




ada juga resepi lain dari : resipicitarasawan.blogspot.




No comments:

Post a Comment