Wednesday 4 October 2017

Sup Sayur Cendawan Tiram

as- salam

Bahan-bahan:
15 ekor udang sedarhana
500 gm cendawan tiram (disiat, cuci & toskan)
1 liter air atau secukupnya untuk kuah
garam secukupnya
1 ulas bawang besar (mayang)
3 ulas bawang putih, (ketuk2)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
4 sb minyak untuk menumis
sebatang karot - potong memanjang
bunga kobis - potong.

Cara menyediakan:
Panaskan minyak lalu tumiskan bawang putih hingga wangi & kekuningan.
Terus masukkan air hingga mendidih.
Masukkan udang, karot, lada hitam, cendawan & garam sekadar perlu.
Masukkan bunga kobis.
Masak sehingga cendawan layu & kuah secukup rasa. Siap untuk dihidangkan.

Nasib lah anak-anak minggu ni minggu sup.  :-)

No comments:

Post a Comment