Monday 29 October 2012

Puding Roti

Salam.


Kami buat puding roti ni tuk majlis tahlil masa hari kedua raya aidiladha. mmg sedap n terangkat. sori le gambo tak amik pon, semua dah abis di makan ;)


Kami buat dalam kadar yg agak banyak juga le, maklum lah nak hidang kat tetamu yg ramai. Kami tak blend roti sbb kami suka makan roti yg ketul2 tu. so hamparkan gitu je kat dalam acuan sebelum tuangkan bahan2 lain.  roti gardenia plak kami pakai 1 pack besar. pewarna plak kami just buat plain, putih je.

Apa2 pon kami copy paste Resepi puding roti asal dari MyResepi.com hasil ciptaan sfaizah7

Bahan-bahan ( 4-6 orang )

  • 7 keping roti (sebaiknya roti gardenia)
  • 1 tin susu cair carnation @ yg sewaktu dgnnya
  • 3/4 tin susu pekat manis
  • 3 biji telur
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 3 sudu besar tepung kastard
  • *semua bahan-bahan diatas di blend*
  • *semua bahan-bahan di bawah di masak sehingga hancur*
  • 1 paket besar agar-agar strip (37.5 gram) *seeloknya direndam dulu*
  • 7 gelas air
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • pewarna merah dan hijau @ ikut suka la nak warna apa..

Cara-cara

  1. masak agar-agar strip bersama gula dgn 7 gelas air sehingga hancur.
  2. blend kan semua bahan2 utk di blend tu hingga sebati, bila agar2 dan gula dah hancur masukkan bhn2 yg di blend ke dlm periuk.
  3. masak hingga mendidih.. tapi!! kena sentiasa kacau supaya tak hangus kat bawah dia...
  4. bila dah masak, bahagikan kepada 3 bhgn.. buh la warna merah 1 bhgn, hijau 1 bhgn.. @ ikut la nk buh warna apa2..
  5. letakkan satu senduk setiap warna di dalam loyang @ bekas berselang seli sehingga habis semuanya.
  6. sejukkan sebelum disimpan di dalam fridge..
  7. puding ni cepat keras.. mmg senang dan masa penyediaan pun singkat. 

No comments:

Post a Comment