Thursday 30 March 2017

Oh My Dumplings

as-salam.

Hari ni teringin makan dumpling, so cari resepi dumpling (cara-cara tengok citer Sweet Stranger and Me - Kdrama, Also known as: Man Living at My House, Man Living at My House; The Man In My House.


Author:
Recipe type: Main, Snack
Cuisine: Chinese
Serves: 70 - 80 dumplings
Ingredients
  • 500 grams (4 cups / 18 ounces) all-purpose flour (*see footnote 1)
  • 265 milliliter (1 cup plus 2 tablespoons / 9 ounces) water (room temperature)
  • About 4 cups preferable dumpling filling
original sources : omnivorescookbook.com

resepi inti kipnap dari Blog KakJee (Fauziah Abdul Samad)

Dimsum Siew Mai dari KJee 

1. segenggam isi ayam bahagian dada dan segenggam isi udang.
2. Masukkan udang, ayam dan 2 sudu tepung jagung dalam Food Processor.

3. Bila halus kedua2nya diblend, dikeluarkan dan dicampurkan dengan tepung jagung hingga sebati.
4. Potong halus2 setengah batang carrot.

5. Potong 4 cendawan shitake kering yang telah direndam kemudian hiris halus2.
6. Sehelai dua daun bawang yang dimayang halus.
7. Campurkan ke dalam ayam tadi.
8. Pecah telor sebiji, pukul sedikit dan masukkan dalam bahan2 tadi.
9. Gaul hingga sebati, bubuh sikit garam dan setengah sudu kecik minyak bijan.
10. Simpan dalam peti ais selama sejam.

tips dari KakJee : KakJee beli je kulit wantan kat Giant ..... KakJeeeeee i like that.  TQ KakJee.

Di justtryandtaste pon ada tips2 buat dumpling, memang menarik untuk dirujuk dan nampak sedap.

justtryandtaste ada resepi tersendiri untuk buat kulit dumpling, meh kita bandingkan : 


Bahan:
- 100 gram tepung ten mien
- 120 gram tepung terigu serba guna
- 2 sendok makan tepung tapioka - 150 ml air mendidih
- 1 sendok makan minyak sayur

cara mengadun dan menguli tu refer kat link JustTryTaste .  TQ owner for SHARING.

Satu lagi perkongsian dari FB ayong5342 :

Resepi Kulit Wantan/Siumai/dumpling

250gm tepung gandum
80gm tpg ubi kalau takde tepung ubi boleh digantikan dgn tpg jagung
200-220ml air panas mendidih..
sedikit garam
1 1/2 sudu besar minyak masak

cara adunan
1. dalam bekas satukan tpg gandum dan tpg ubi atau tpg jagung serta garam serta
minyak masak
2. kemudian masukkan air panas tadi sedikit demi sedikit sehingga adunan tak
lekat kat tangan (mcm buat kulit karipap)
3. uli hingga sebati kemudian biarkan sebentar dlm 20 minit dlm bekas tertutup
supaya doh tak keras


untuk detail link ke FB ayong5342 and tima kasih Ayong.

Note dari IsyRaQRestHouse : Tang bila nak buat tu jangan tanya ya, just kenyangkan mata je tengok gambar dumpling diorang HwaHwaHwaaaaaa.  Nampak Sedap Sangat.





 

No comments:

Post a Comment