Monday, 29 May 2017

Puding Sagu

as-salam.

Share dari FB.
=======================================

akhirnyaaa.. puas dapat buat sendiri n makan puas2 sesejuk peti ais.. haha.. timekasih yg sudi share resepi arituuu!
nie resepi ya kawan2..
Bahan2
- susu cair / santan
- sagu speket (jenis kecik)
- gula melaka (prefer yg sebiji tu)
- rose sirap
- daun pandan

● Cara-caranya ●
Air Gula
- hancurkan gula melaka
- masak dgn daun pandan
- air jgn byk.. sbb nak bg pekat..
*klu x pekat gula tu, nnt tambah gula pasir putih tu sikit bg likat sikiit.. bukan likat banyak hehe..
- biarkan sejuk dlm 15 minit
Sagu
- rendam sekejap sagu dlm air (sementara duk karate gula melaka td)
- kemudian rebus sagu tu ngan air paras2 sagu. klu nak letak daun pandan pun bole..
- masukkan sirap rose tanpa gula tu 2 sudu besar
- standby air extra sbb takut air kering cepat..
- masak smpai hilang warna putih sagu tu & jd mcm lembut creamy2 cewah..
(x kuar krim tau.. tu perumpamaan je haha)
- biarkan sejuk dlm bekas lain
*sy letak dlm bekas aluminium siang ikan tu haha*
Okie Bab Mekap pulak,
- letak gula merah tu dulu dlm 3 sudu besar
*bole adjust klu xnak manis sgt*
- letak sagu timpa atas gula tu dlm 2 senduk nasik
- tuang susu cair atas sagu.. jgn byk sgt..
- klu guna santan, org kata letak garam sikiiit aje.. so lg sedap dr susu hehe
Pastu sejukkan dalam peti ais.. siap!
Oh bahan2 ni ngam2 dapat 5 cawan. hehe..
perkongsian resepi dari fb Nornathasha Mohd Isa
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

No comments:

Post a Comment