as-salam.
RESEPI HOKKAIDO GEBU GEBAS HAKAK SHERY (sumber pendapatan hakak shery)
🍎sory xsempat nk bls sorang2 yg pm hakak shery, ni resepi yerr)
STEP 1
1. Pecahkan 4 biji putih telur (KUNING TELUR LETAK DALAM BEKAS LAIN)
2. 4 sudu besar gula halus
* mixer smpai bertanduk yer..meringue
RESEPI HOKKAIDO GEBU GEBAS HAKAK SHERY (sumber pendapatan hakak shery)
🍎sory xsempat nk bls sorang2 yg pm hakak shery, ni resepi yerr)
STEP 1
1. Pecahkan 4 biji putih telur (KUNING TELUR LETAK DALAM BEKAS LAIN)
2. 4 sudu besar gula halus
* mixer smpai bertanduk yer..meringue
🍎letak tepi dlu yg meringue
Note : meringue tu jgn ada bercampur sedikit air atau kuning tlur atau apa2 jelaa..hihi..nnti xjdi lerrr meringue awk2 semue..nnti xjdi frust pulak
STEP 2
1. 4 biji Kuning telur (yg dah ada dlm bekas tadi)
2. 3 sudu besar gula
* kacau2 je guna whisk (godek2 mcm tu)
3. Masukkan susu cair setengah cawan( saya guna dutch lady)
4. Minyak masak 5 sudu besar
* smbung kacau guna whisk sampai sebati
STEP 3 ( ayak dulu)
1. 1/2 cawan gandum
2. 2 sudu besar tpung jagung/kastard
3. Stgh sudu kecil baking poder
🍎 masukkan step 3 ni ke dalam step 2..kacau2 guna whisk
🍎 lepas tu campurkan dgn step 1 tdi..kacau2 sampai sebati
🍏JOM KITA BAKOR
GUNA API ATAS BAWAH YER SUHU 160..DALAM MASA 20 MINIT..TGK LA KALO DAH MASAK..X LEKAT LERR KAT LIDI BILA KITA CUCUK2
JGN LUPA PANASKAN OVEN DULU DLM 10 MINIT SUHU 170
FILLING TU:
1. marjerin 1 sudu
2. Susu cair 200 ml
* panaskan dlu utk cairkan marjerin
Masukkan
3. 1 sudu besar tpung gandum
4. 1 sudu besar kastard
5. 1 biji telur
6. 4 sudu besar gula
Masak jer semua..sentiasa kacau guna api kecil
Note🍬jangan masak lama2..nti keras la gamaknya...menangis x berlagu...sekadar pekat2...
Kek tu..amk chopstick utk buat lubang di tgh..bru pipe filling kastard tdi.
=Guna telur gred A utk dpt byk biji
=Tabur gula ising utk hiasan
Jom sama2 try..
Note : meringue tu jgn ada bercampur sedikit air atau kuning tlur atau apa2 jelaa..hihi..nnti xjdi lerrr meringue awk2 semue..nnti xjdi frust pulak
STEP 2
1. 4 biji Kuning telur (yg dah ada dlm bekas tadi)
2. 3 sudu besar gula
* kacau2 je guna whisk (godek2 mcm tu)
3. Masukkan susu cair setengah cawan( saya guna dutch lady)
4. Minyak masak 5 sudu besar
* smbung kacau guna whisk sampai sebati
STEP 3 ( ayak dulu)
1. 1/2 cawan gandum
2. 2 sudu besar tpung jagung/kastard
3. Stgh sudu kecil baking poder
🍎 masukkan step 3 ni ke dalam step 2..kacau2 guna whisk
🍎 lepas tu campurkan dgn step 1 tdi..kacau2 sampai sebati
🍏JOM KITA BAKOR
GUNA API ATAS BAWAH YER SUHU 160..DALAM MASA 20 MINIT..TGK LA KALO DAH MASAK..X LEKAT LERR KAT LIDI BILA KITA CUCUK2
JGN LUPA PANASKAN OVEN DULU DLM 10 MINIT SUHU 170
FILLING TU:
1. marjerin 1 sudu
2. Susu cair 200 ml
* panaskan dlu utk cairkan marjerin
Masukkan
3. 1 sudu besar tpung gandum
4. 1 sudu besar kastard
5. 1 biji telur
6. 4 sudu besar gula
Masak jer semua..sentiasa kacau guna api kecil
Note🍬jangan masak lama2..nti keras la gamaknya...menangis x berlagu...sekadar pekat2...
Kek tu..amk chopstick utk buat lubang di tgh..bru pipe filling kastard tdi.
=Guna telur gred A utk dpt byk biji
=Tabur gula ising utk hiasan
Jom sama2 try..
No comments:
Post a Comment