Tuesday 16 May 2017

CRISPY NUTS MELETOPSS

pinjam gambar asal tuan resepi, TQ SHARING
as-salam.

CRISPY NUTS MELETOPSS
Bahan2:-
250g mentega
1 sudu besar crisco shortening (meranggupkan biskut ) kalau tak ada crisco bole jer gunakan shortening biasa
100g gula caster
200g tepong gandum
80g tepung jagung
50g tepong susu full cream ( sya gantikan dgn whipping cream)
50g tepung kentang
80g coklat chip
100g almond nibbed
100g cornflakes ramas kasar
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh emplex ( bole digantikan dgn tepung BERAS
Secubit garam
coklat putih utk hiasan

Cara membuat:-
Pukul mentega, crisco dan gula caster hingga kembang ( jgn overbeat )
Lepas tu maskakn coklat chip, almond nibbed tepung gandum, tepung kentang, tepung jagong, tepong susu, cornflake, garam, emplex dan soda bikarbonate..gaul rata..dgn menggunakn senduk kayu .
Alaskan dulang dgn baking paper.
Gunakan sudu atau bulat bulatkan doh dan isi dlam dalm dulang dan bakar dgn suhu 170c selama 10 atau 13 minit atau sampai kekuningan dan masak ikut oven masing2
sedikit lembik apabila baru masak so jgn panik biarkan sejuk baru diangkat...bila sejuk paipkan coklat putih keatas cookies biarkan coklat mengeras baru disimpan didlm bekas kedap udara ..selamat mencuba.happy baking.
.
.
KALAU NAK SHARE,SILA KOMEN “SHARE”
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
.
Pemilik Resepi - Anita Daniels

No comments:

Post a Comment