Sunday 9 September 2012

Sambal Pauh a.k.a Mangga Telur

Salam

sambal pauh atau sambal mangga telur ni mmg sedap.  Tgk gambar je dah kecor air liur...rase masam2 pedas2 tu mmg mebeles !!!  bahan2 yg perlu ialah 3 biji mangga muda, 4 biji cili padi, 2 ekor ikan sardin (selayang) dibakar atau rebus atau kukus (yg paling sedap bakar), sedikit garam.


Mangga dikupas kulitnya, dibersihkan dan potong lebih kurang (sesuai untuk ditumbuk). Ikan yg dibakar dibuang tulang temulang. bersihkan cili. Masukkan semua dalam lesung batu termasuk garam.  Tumbuk hampir lumat n bergaul rata.


Cuba test rase, kalu dah sedap tu dah boleh makan, kalu ada kekurangan apa2 cam kurang garam tambah garam, kurang masam tambah mangga, kurang pedas tambah cili sbb tahap masam, masin dan pedas ni ikut citarase masing2.


Dah settle smua tu, dah le masuk dalam bekas n hidang, makan dengan nasi panas2, abis semangkuk sambal tak terasa.  Kalu dapat ulam2 mmg cantik sgt.


Kami suka makan dengan ulam raja, fuhhh mmg feveret.


No comments:

Post a Comment