Wednesday, 30 October 2013

Kerabu Pucuk Ubi Kayu

salam.

bahan2:

1. secekak pucuk ubi kayu (bersihkan, potong kecil, celur hingga empuk, toskan air dan biarkan sejuk - Bahan A)
2. 1/3 cawan kelapa goreng (guna kelapa goreng yang dibeli je)
3. 1 ekor ikan sardin rebus/bakar (ambil isinya)
4. 1 biji mangga muda (dicincang halus/parut)
5. 1 biji cili merah (potong nipis2)
6. 3 ulas bawang merah
7. 1 sudu kecil lada hitam
8. 2 batang serai (hiris nipis)
9. garam secukup rasa
** kalu nak tambahkan rasa, boleh letak sesudu/dua BUDU dan pastikan kurangkan garam bila dah guna budu.









Cara2:

1.  Tumbuk bawang merah, lada hitam dan isi ikan hingga lumat (Bahan B).
2.  Gaulkan bahan A dan B bersama kelapa goreng serta mangga.
3.  Mesrakan dengan garam dan cili merah serta serai.
4.  Bila dah bergaul rata dan sesedap rasa, ngap je ngan nasi panas-panas.




Semasa menjelajah blog lain. terserempak dengan resepi Cukodok Pucuk Ubi Kayu dari blog Duhai Hati emmm nampak sedap je cucuq ni, dapat makan panas-panas dengan kopi O.  Kalu nak resepi klik ke Blog Duhai Hati.

Selain dari Cukodok, akak ternampak juga resepi pucuk ubi dalam daun pisang.  Kalu kawasan akak la, bila dimasak stail cenggini kami panggil PAIS.  Boleh tak akak letak nama baru Pais Pucuk Ubi Kayu bersama Udang.  Pecah liur ni haaaa.  Sila rujuk resepi kat Blog Aishah Hasan ~ Recipes from My Kitchen.









No comments:

Post a Comment