Tuesday 29 October 2013

Puding Jagung

salam.

Kalu sebelum cerita pasal popia, sekarang kita cerita pasal puding jagung pula.  Kisah ni berlaku hari Jumaat lepas .... back to the masa sekarang ya.  Maklumlah sekarangnya ada orang buat keje kat rumah hari minggu, jadi tiap-tiap minggu kami masak dan buat kueh takat yang termampu (banyaknya beli yang dah siap ehemmm macam biasalah - gempak je lebeh).

Kembali kepada cerita puding jagung ni, dah berzaman tak buat.  Bila ada kelapangan Jumaat lepas apalagi cari bahan-bahan.  Masak ala kadar maka terhasillah puding jagung.

Tang resepinya akak main campak je sebab main agak-agaknya je.  Kalu korang nak tau jugak bahan-bahannya, ginilah lebih kurang ya :


1.  1/2 tin susu pekat manis
2.  1 tin jagung manis
3.  1 tin air
4.  3/4 tin tepung kastad
5.  1 camca kecil garam (secukup rasa korangggg ekkk)

ccccccara nak buat plak :

1.  Masukkan susu pekat manis dan jagung ke dalam periuk atau kuali.
2.  Sukat 3/4 tin tepung kastad dan 1 tin air (akak guna tin jagung) dan masukkan dalam bekas berlainan.  Kacau hingga sebati, kalu pekat tambahkan air.  Bila dah sebati, masukkan dalam periuk atau kuali tadi.
3.  Buka api perlahan dan kacau semua adunan hingga pekat.
4.  Masukkan garam secukup rasa.
5.  Bila telah likat, masukkan dalam acuan dan tunggu hingga sejuk.
6.  Masukkan dalam ais box kalu nak makan sejuk.
7.  Pastu boleh lah ngap.

Pinjam gambar puding jagung Kak Wan yang comel.  Korang rujuklah resepi yang proper dari Kak Wan di sini.

Puding jagung ni kalu guna agar-agar macam Kak Wan akan menghasilkan puding yang lembut berkilat. Yang pasti dua-dua sedap.



No comments:

Post a Comment