Wednesday 24 April 2013

Tako Jagung Kak Fida

salam.

Yang plak resepi Tako Jagung dari Kak Fida

oleh: kak fida ♥Tako Jagung™ 



Bahan-bahan ( 12 bekas mangkuk kecil )
  • Lapisan Bawah :-
  • 1/4 cawan tepung beras
  • 1/4 cawan tepung hoen kwee
  • 1 cawan gula halus (boleh kurangkan sesuai selera)
  • 2 1/4 cawan air
  • 1 cawan jagung cream/biji
  • Lapisan Atas/Dadih :-
  • 3 cawan santan pekat
  • 1/4 cawan tepung beras
  • 2 1/2 sb tepung hoen kwee
  • 3/4 sk garam
  • 2 helai daun pandan - disimpul

Cara-cara 

  • Satukan bahan2 lapisan bawah,tambah sedikit pewarna kuning dan masak hingga pekat.
  • Sediakan mangkuk2 kecil atau kelongsong pandan dan tuangkan adunan jagung hingga 1/2 paras mangkuk kecil atau leongsong pandan tadi.Ketepikan.
  • Satukan bahan2 lapisan atas/dadih dan masak hingga pekat.Matikan api.
  • Tuangkan dadih ke atas lapisan jagung hingga memenuhi mangkuk/kelongsong pandan.Sejukkan
  • Simpan tako jagung di dalam peti ais untuk didinginkan
  • No comments:

    Post a Comment