Tuesday 27 November 2012

Agar-agar Air Kelapa

Salam.

Bahan-bahan  :

Agar-agar serbuk 10g
Air Kelapa 1 liter
Gula 1 senduk (lebih kurang 5 sudu besar - kalu kurang manis, boleh tambah)
Garam 1/2 sudu kecil (tak nak letak pon tak pe - tambah @ kurangkan secukup rase ya)

Cara-cara :
1.  Masukkan agar-agar serbuk dan air kelapa dalam periuk.
2.  Masak agar-agar serbuk dengan air kelapa hingga serbuk agar-agar cair semua sambil kacau perlahan2.
3.  Masukkan gula dan garam.
4.  Biarkan mendidih.
5.  Tutup api dan boleh tuang dalam acuan yang telah dibasahkan.

Hehehe tetiba je kuar resepi agar-agar air kelapa, bukan jelly kelapa tau.  Ni kami main hentam je sebab dapat air kelapa 1 jug n tak abis nak minum gitu je.  Belek-belek jupe plak agar-agar serbuk bewarna hijau dan merah 10g.  So apa lagi  guna je serbuk agar-agar yang bewarna hijau, jadi lah agar-agar air kelapa warna hijau.  Boleh le makan time minum petang, minum plak air kelapa + ais.

Kalu dapat air kelapa lagi, nak buat masak pulut gaul kelapa muda dan dimakan bersama dengan ikan masin ... perghh sure sedap kan nak-nak time ujan-ujan skang ni, ditambah plak dengan air kopi DLL panas-panas.  emmm takat sepiring dua pulut tu senang je nak abiskan !!!  Bila dah jadi memasak nanti kami masukkan entry pasal pulut di masak dengan air kelapa - dapat resepi dari orang lama.

No comments:

Post a Comment