Sunday 16 June 2013

Ayam Panggang

salam.

Duk mengintai resipi kat blog DuniaCikguWan, terjumpa plak resipi ayam golek emmm memang tengah berkira-kira nak cuba masak ayam golek.  Jadi simpan dulu resipi kat sini hehehe senang nak rujuk bila nak buat nanti.  Harap-harap satu hari nanti boleh post kat blog ni ayam golek IsyRaQResTHouse.

Sebelum lupa terima kasih cikgu wan sebab sharekan resipi dan gambarnya sekali.

Bahan-bahannya;
1 ekor ayam saiz sederhana/kecik dibersihkan. Cuci dengan sedikit cuka dan toskan.
3 ulas bawang putih-mesin
1 inci halia-mesin
10 biji lada hitam-mesin
2 sudu sos tiram
2 sudu madu
1 kiub pati ayam
2 sudu rempah stik-yg saya punya ni dah bergaram, jadi saya dah tak masukkan garam lagi.
2 sudu butter
Sedikit air untuk mesin bahan
Ubi kentang-potong
1 batang celery-potong
1 biji tomato-potong dua
1 biji lemon-potong
1 batang karet-potong
1 labu bawang besar-potong

Cara-cara;

Mesinkan bawang putih, halia dan lada hitam.
Lumuskan pada ayam luar dan dalam.
Lumurkan juga sos tiram, madu, kiub pati ayam,rempah stik dan butter.
Perap dalam peti ais sekurang-kurangnya 2 jam.
Masukkan ayam dalam mangkuk untuk dibakar.
Gaul2kan sayur tersebut dengan sos rempah beserta ayam tadi dan susun semula di sekeliling ayam sebelum dibakar
Masukkan sebahagian sayur terutama lemon ke dalam ayam.
Saya gunakan microwave oven suhu 250 C selama 2 jam .
Setiap setengah jam saya keluarkan ayam tadi dan ambil airnya untuk disiram di atas ayam dan sayur supaya tidak kering.
Bila dah masak dan ada sedikit kesan hangus di atas ayam, keluarkan.
Susun ayam dan sayur di atas pinggan hidangan.
Siap untuk dipotong. Tuangkan sos yang terhasil dlm mangkuk pembakarke atas ayam dan sayur. Done.Wallaaa.
Boleh dinikmati dengan salad/coleslaw dan sos blackpepper, tapi tadi saya cuma hidangkan dengan nasi hujan panas simple serta salad timun dan tomato



No comments:

Post a Comment