masak steambot kat sini sure dapat tambah semangat memasak |
Resepi asal dari Kak Fida myresipi (dipastekan semula disini untuk rujukan) :
Bahan-bahan ( 1 famili )
SUP A :- (yang mudah)
1/2 kilo tulang ikan atau tulang ayam
2 ltr air
1 kiub pati ikan bilis atau 1 genggam ikan bilis dikisar
3 sk pes bawang putih
2 sk pes halia
garam dan gula secukup rasa
SUP B :- (Korean Style)
200 g kacang soya
1/2 kilo kepak ayam atau tulang ayam
5 ulas bawang putih - diketuk
1/2 jari halis - diketuk
2 kiub pati ayam
secukup air untuk merebus
agar- agar laut (seaweed) secukupnya
garam,gula secukup rasa
BAHAN SOS :-
3 sb cili kisar
sambil masak, layan chat chat ngan anak-anak |
6 sb sos tomato
3 sb sos cili
5 sb gula perang (boleh dilebihkan atau dikurangkan ikut selera)
secubit garam
2 sb cuka atau 1/2 cawan jus limau kasturi
1 cawan air
Cara-cara
Untuk cara2 SUP A :-
Rebus tulang2 ikan atau ayam dengan air,dijadikan stok.Setelah mendidih,tapis dan buang semua tulang2.Jerang semula stoknya dan masukkan kesemua bahan2 yang lain dan rebus dengan api sederhana.Tambah air jika kurang dan perasakan lagi dengan garam dan gula secukupnya.
SUP A ini akan bertambah sedap setelah dicelur atau dimasukkan bahan2 seperti udang,sotong,bebola ikan dll...
dah abis makan,
apa lagi emmm lepak kat bilik yang
COOOLLL begini fuhhh lena terusss
|
Semua bahan2 kecuali agar2 laut/seaweed direbus dengan secukup air hingga kacang soya kembang,tambah air lagi jika perlu dan masak hingga mendidih.Matikan api dan tapis untuk dijadikan sup.Jerang semula sup dan masukkan agar2 laut/seaweed dan bolehlah dicelur dgn bahan2 steamboat yg telah disediakan.
CARA2 membuat SOS :-
Satukan semua bahan2 sos ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga pekat.
No comments:
Post a Comment