Thursday 20 June 2013

Kerabu Buah Macang

salam.

Pagi nih member opis bawakan buah macang muda, so cari kat pakcik GOOOOgle resipi camne nak buat sebab tak pernah buat.  Dapat resipi yang dicari kat Blog Cidda.

Apa lagi copy paste kat sini untuk rujukan !!! TQ Cidda.  Buah macang panggilan orang Kelate atau bahasa suratnya bacang, memang sedap dibuat kerabu atau colek.

Terjumpa sesuatu yang menarik bila kita buat carian di gooole mengenai bacang.  Di negara jiran, Indonesia bacang adalah sejenis kueh yang dibuat dari tepung beras, berintikan ayam atau daging cincang dan dibungkus.  Malah ada 2 jenis bacang, satu kueh tradisi keturunan cina dan satu lagi dari keturunan cina-betawi, bezanya satu dari beras pulut dan satu lagi dari beras.  Cara bungkusannya ada pelbagai iaitu berbeza ikut daerah begitu juga daun yang digunakan untuk membungkus.  Unikkan !!  


*** aku paham setengah-tengah je bahasa indonesia, hehehe main agak-agak je, kalu ada silap tu arap maaf la ya.


heheheh nampak sedap juga kueh bacang ni.  Rujukan mengenai kueh bacang Indonesia dari :

1. v1olet.blogspot
2. marchellina.blogspot
3. gogugu.blogspot

mari kite tengok resipi asal Kerabu Macang atau Bacang.

BAHAN2..
1-2 biji buah macang ( buah bachang )
1 senduk santan...
2-3 ekor ikan ( direbus / dikukus- ambil isinya shj)
2-5 bj bawang merah
1-2 sd kerisik / kelapa goreng
1 sdk lada hitam
sedikit cuka / air asam limau
garam,gula secukup rasa


CARA2NYA...
buah macang dibuang kulit dan di sagat / di hiris halus dan panjang2..
ikan di buang tulang dan di tumbuk bersama bawang merah dan lada hitam
kemudian campurkan isi kan yang di tumbuk bersama dengan santan,gula dan garam
gaulkan bersama buah macang ...
masukkan kelapa yang di goreng atau kerisik..
masukkan cuka / air asam limau..
sedia di makan..
kalo nak pedas masukkan cili padi...
siap sedia utk di hidang...

No comments:

Post a Comment