salam.
Bahan-bahan A :
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
(semua bahan di atas dimayang - rujuk gambar ya)
Bahan B :
300 gm daging (dipotong kecil)
1 1/2 liter air
3 keping asam gelugur (guna yang dah kering)
2 sudu besar budu
Garam secukup rasa.
(bahan C - tambahan jika nak lagi perasa) :
1 sudu teh rempah ratus
4 biji cili kering
(tumbuk bersama)
Cara-cara :
1. Masukkan daging, air dan bahan A ke dalam periuk dan masak hingga daging empuk.
2. Masukkan asam gelugur dan budu.
3. Masukkan bahan C jika nak pedas dan berempah.
4. Masukkan garam.
5. Bila dah cukup rasa, tutup api dan hidangkan.
Bahan-bahan A :
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
(semua bahan di atas dimayang - rujuk gambar ya)
Bahan B :
300 gm daging (dipotong kecil)
1 1/2 liter air
3 keping asam gelugur (guna yang dah kering)
2 sudu besar budu
Garam secukup rasa.
(bahan C - tambahan jika nak lagi perasa) :
1 sudu teh rempah ratus
4 biji cili kering
(tumbuk bersama)
Cara-cara :
1. Masukkan daging, air dan bahan A ke dalam periuk dan masak hingga daging empuk.
2. Masukkan asam gelugur dan budu.
3. Masukkan bahan C jika nak pedas dan berempah.
4. Masukkan garam.
5. Bila dah cukup rasa, tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment