salam.
Pisang kebatu kembali !! heheeh versi pengat pisang. Siap le korang kena tengok pisang kebatu beraksi, nak bagi abis setandan.
Resepi pengat pisang boleh le diceduk kat blog-blog yang femes. Untuk versi kami, biasa le versi simple je.
Bahan-bahan :
1. 7 Biji Pisang
2. Santan Pekat RM2.00 (guna separuh je)
3. 2 Air gelas air (sesuaikan dengan pisang)
4. 2 keping nise (ikut kemanisan masing-masing)
5. 1 sudu teh garam (secukup rase masing-masing)
6. 5 sudu besar biji sagu
Kalu rajin tu, masak la pulut sikit, sure lagi sedap !!
Antara blog yang ada resepi pengat pisang Teratak Impian dan SukeSukeMasak (Seharum Kasturi).
Pisang kebatu kembali !! heheeh versi pengat pisang. Siap le korang kena tengok pisang kebatu beraksi, nak bagi abis setandan.
Resepi pengat pisang boleh le diceduk kat blog-blog yang femes. Untuk versi kami, biasa le versi simple je.
Bahan-bahan :
1. 7 Biji Pisang
2. Santan Pekat RM2.00 (guna separuh je)
3. 2 Air gelas air (sesuaikan dengan pisang)
4. 2 keping nise (ikut kemanisan masing-masing)
5. 1 sudu teh garam (secukup rase masing-masing)
6. 5 sudu besar biji sagu
bersihkan Pisang Kebatu yang telah dipotong dua atau tiga secara menyerong. Masukkan pisang ke dalam periuk. Dalam periuk yang sama masukkan santan RM1.00 ditambah air 2 gelas - agak-agak tenggelam pisang dan dua keping nise (gula melaka) yang dipatah-patahkan serta biji sagu. Kalu nak manis lagi boleh ditambah gula atau gula perang. Masak atas api sederhana sambil dikacau perlahan hingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa.
Bila pisang dah empuk atau masak, tutup api. Hidang time panas atau sejuk. (letak ais pon sedap).
Kalu rajin tu, masak la pulut sikit, sure lagi sedap !!
Antara blog yang ada resepi pengat pisang Teratak Impian dan SukeSukeMasak (Seharum Kasturi).
No comments:
Post a Comment