Sunday, 20 January 2013

Pisang Goreng

salam.

Pisang kebatu yang masih berbaki di goreng tanpa tepung dan ditaburkan gula pasir, ada orang kata goreng pisang ala thai (emm tak tau le betul ke idak).  Yang kami tahu, arwah mak pernah goreng pisang cenggini masa dulu-dulu.  Sedap bila rase lemak pisang mengadun dengan manis gula pasir yang kriuk kruik bila dikunyah.






Potong pisang kebatu dan goreng dalam minyak panas dengan api sederhana.

Bila dah agak garing dan masak, angkat serta taburkan gula pasir.  Dah sejuk sikit tu bolehlah makan bersama kopi o panas kaw kaw.

Sori le korang kena natap pisang-pisang ni.  Hehehe saje je buat entry maratho pisang kebatu.

Catatan tambahan pada 22 Jan 2013 :
Terjupe blog ni yang memaparkan pisang goreng tanpa tepung.  Jom intai-intai kat blog MENU yang ori dari kelantan.  Wah menarik menu-menu yang ada kat sini, boleh dijadikan rujukan bagi masakan asli Negeri Kelantan (Chesiti Wankembang - hehehe saje mengeje dengan cara berbeza supaya nampak kelainan (dan up-to-date walaupon masih mengekalkan keaslian kampung) pada nama negeri kesayanganku ini)


No comments:

Post a Comment