Sunday, 20 January 2013

Sira Pisang

salam.

Dah lama mengidam nak makan sira pisang kebatu (bahasa suratnya aku tak tau le panggil apa pisang jenis ni).  Pisang ni paling sedap disira atau pengat atau pon goreng, boleh juga direbus.  Korang nak makan gitu je pon boleh (udah namanya makanan sure boleh makan kan) tapi rasenya tak menyengat macam dimasak.  tak kisah le kita masak macam mana tapi rase isi pisang kebatu akan jadi sangat sedap.  Kalu dapat makan yang sira memang terbaik nya lah.


Yang ni kami sira pakai manisan (gula melaka) dan gula perang.

Buat dalam 4 biji je, jadi pakai sekeping nise (gula melaka), sesudu gula perang, garam dan air.   Masak hingga pisang masak dan kuah pekat.  Air jangan banyak sangat, agak-agak hampir tenggelam pisang dalam periuk je dan masak dengan api sederhana.  Kecilkan api bila dah mendidih sebab takut hangus karemelnya.

Dah siap tu boleh ngap ramai-ramai.  Pisang ni kami amik kat belakang IsyraQRestHouse je.


No comments:

Post a Comment