Monday 20 May 2013

Agar-Agar Kastard Jelly

salam.

Berkenan dengan agar-agar ciptaan syalina_yahya dari MyResipi.com, meh kite check bahan-bahan dan blajar masak agar-agar yang simple ni. emmm macam makan puding cocktail jelly yang dibekukan.

Bahan-bahan (loyang/bekas : 9x9' )

500 ml air
250 gm gula pasir [220 gm utk kurang manis]
1 tin (400ml) susu cair
3 sb tpg kastard + bancuh dgn 1/2 cwn air
1 pkt (11gm) serbuk agar-agar
2 pkt Jelly [di belah 2]

Cara-cara :
  1. Dalam periuk masukkan air, gula, susu cair. Masak hingga mendidih.
  2. Setelah itu, masukkan bancuhan tpg kastard, kacau seketika dan masukkan serbuk agar-agar.
  3. Masak hingga mendidih & pekat. Tapiskan ke dalam loyang.
  4. Tunggu sehingga suam barulah dimasukkan Jelly tadi (kalau masuk panas2, jelly akan cair). Susun jelly ikut kreativiti :)
  5. Setelah sejuk simpan dlm peti ais.Bolehlah di hidang.

No comments:

Post a Comment