salam.
bahan-bahan Untuk Mayonis yang Pedas :
1/2 cawan mayonis
1/2 cawan cili sos
1 sudu besar jus lemon segar
1 sudu besar sos ikan
2 ulas bawang putih, dicincang
1 sudu besar gula perang
cara-cara :
Bagi Rolls Sayur
1/2 cili benggala merah, dibuang biji dan dihiris nipis
1/2 cili benggala kuning, dibuang biji dan dihiris nipis
1 lobak merah (saiz besar sikit), dicincang
1/4 cawan daun pudina segar dicincang
1/4 cawan daun selasih segar dicincang
6 keping rice paper (macam kulit popia)
6 keping daun salad, buang tulang
1 1/2 cawan mi cellophane atau bean threads, sejukkan
Untuk Mayonis yang bercili (pedas) :
Dalam mangkuk kecil, campurkan bersama : mayonis, sos cili, jus lemon, sos ikan, bawang putih dan gula perang.
Bagi Rolls Sayur:
Dalam mangkuk sederhana, campurkan bersama-sama : lada benggala merah dan kuning, lobak merah, pudina, dan selasih.
Masukkan sos Mayonis pedas tadi dan gaul rata.
Hamparkan tuala basah/lembap di meja.
Rendamkan rice paper dalam air panas selama 20 hingga 30 saat sehingga lembut.
Letakkan rice paper di atas tuala lembap.
Letakkan daun salad di tengah-tengah kertas beras (rice paper) dan beberapa sudu campuran sayur-sayuran di atas.
Letakkan 1/4 cawan mi selofan di atas campuran sayur-sayuran.
Gulung dan lipat kertas beras (rice paper) sehingga menutup semua dan lekatkan dengan sedikit air.
Ulangi sehingga habis.
Simpan gulungan sayuran yang telah siap dalam peti sejuk selama 6 jam dan dibalut dalam tuala lembap.
sumber asal FOOD NETWORK.
terjumpa resepi dari FOOD NETWORK, nampak menarik dan senang nak buat (kalu time rajin le - hehehe). so copy paste untuk simpanan (juga print - tah bila boleh rasa yang real) .... nampak sedap emm fresh je, terasa kerangupan isi dalam dan kelembapan kulitnya. Wajib di cuba nihhhh.
bahan-bahan Untuk Mayonis yang Pedas :
1/2 cawan mayonis
1/2 cawan cili sos
1 sudu besar jus lemon segar
1 sudu besar sos ikan
2 ulas bawang putih, dicincang
1 sudu besar gula perang
cara-cara :
Bagi Rolls Sayur
1/2 cili benggala merah, dibuang biji dan dihiris nipis
1/2 cili benggala kuning, dibuang biji dan dihiris nipis
1 lobak merah (saiz besar sikit), dicincang
1/4 cawan daun pudina segar dicincang
1/4 cawan daun selasih segar dicincang
6 keping rice paper (macam kulit popia)
6 keping daun salad, buang tulang
1 1/2 cawan mi cellophane atau bean threads, sejukkan
Untuk Mayonis yang bercili (pedas) :
Dalam mangkuk kecil, campurkan bersama : mayonis, sos cili, jus lemon, sos ikan, bawang putih dan gula perang.
Bagi Rolls Sayur:
Dalam mangkuk sederhana, campurkan bersama-sama : lada benggala merah dan kuning, lobak merah, pudina, dan selasih.
Masukkan sos Mayonis pedas tadi dan gaul rata.
Hamparkan tuala basah/lembap di meja.
Rendamkan rice paper dalam air panas selama 20 hingga 30 saat sehingga lembut.
Letakkan rice paper di atas tuala lembap.
Letakkan daun salad di tengah-tengah kertas beras (rice paper) dan beberapa sudu campuran sayur-sayuran di atas.
Letakkan 1/4 cawan mi selofan di atas campuran sayur-sayuran.
Gulung dan lipat kertas beras (rice paper) sehingga menutup semua dan lekatkan dengan sedikit air.
Ulangi sehingga habis.
Simpan gulungan sayuran yang telah siap dalam peti sejuk selama 6 jam dan dibalut dalam tuala lembap.
sumber asal FOOD NETWORK.
No comments:
Post a Comment